Vinterträff med böcker och möten

Vintermöte

Britta Hermansson och Charlotte Rørth var två av de medverkande vid Vintermötet på Åh, samlingsplatsen för bokvänner.Foto: Mikael M Johansson

Varför återvänder människor år efter år till Vintermötet på Åh stiftsgård? Kanske säger det något om vårt behov av återhämtning och gemenskap. Sändaren har besökt en samlingsplats för kristna bokälskare.

En bokälskare behöver inte vara tyst och inbunden. När drygt 200 samlas på Åh stiftsgård i Bohuslän är det inte tystnaden som dominerar, i stället är det mycket prat och skratt runt borden i matsalen. Vintermötet på Åh stiftsgård är sedan 2004 en tradition som lockar människor både från när och fjärran. Här får läsare möta författare och tillsammans spenderar de ett dygn tillsammans, från fredag till lördag.
– Det är en fantastisk helg, säger Britta Hermansson, evangelist i Equmeniakyrkan.

Återkommer till Åh stiftsgård

Hon tillhör de författare som ofta återkommer till Vintermötet och för henne har samlingen kommit att betyda mycket. Som författare och evangelist arbetar hon mycket ensam, här får hon ett tillfälle att möta och umgås med andra författare i liknande situation som henne själv. Hon ser också hur mycket det betyder för deltagarna.
– Alla kommer hit med en speciell längtan, att vilja förkovra sig tillsammans med andra, säger hon.
Mats Johansson har arbetat med Vintermötet sedan starten, och är arrangör tillsammans med förlaget Libris och Åh stiftsgård. Målet är just att erbjuda läsare möjligheten att möta författare. Och att få läsare att möta varandra. Mats Johansson strävar alltid efter att skapa en varm atmosfär.
– Det blir en väldigt god gemenskap under Vintermötet, man möter nya människor. Och det sker tvärs över alla gränser, från alla samfund. Men alla är inte heller med i en kyrka, vårt mål är inte att det ska vara ett kristet uppbyggelsemöte utan ett lågtröskeldygn, säger han.
Med författare som Tomas Sjödin och Britta Hermansson får man talare med ett språk och en ton som inte stöter bort dem som kanske inte går i kyrkan varje söndag.
– Det är inte överfromt utan äkta och genuint, säger Mats Johansson.

Ofta stor tacksamhet

Och det verkar som att Vintermötet möter ett behov. Enligt honom innehåller utvärderingarna ofta en stor tacksamhet över alla möten.
– Och människor får lämna sin vardag för en dag. Hemma är man ofta uppslukad av skärmar, men det här är en annan miljö.
Den andliga dimensionen finns också med. Samlingen avslutas med en mässa på lördagen.
– Miljön och naturen hjälper också människor att återhämta sig, säger han.
Louise Sjölund, som är präst på Åh stiftsgård och med under Vintermötet, ser det också som ett tillfälle till återhämtning.
– Vi behöver alla stunder och sammanhang där man på något sätt kliver ur den vardagliga lunken, säger hon.

Inte tyst retreat

Men Vintermötet är inte att likna vid en tyst retreat, som hon tycker är något annat.
– Under en retreat som är flera dagar så får jag brottas mer, för då kan det som finns på djupet dyka upp. Då får man prata med Gud, man har tid för egen reflektion och för arbete med det som sker inom oss, säger hon. Vintermötet är mer fokuserat på mötet.
– Många har fått som tradition att mötas här. Det blir en andlig fördjupning, men också en möjlighet att samlas runt tekoppen på kvällen.
När fikastunden är över blir det samling i kyrkan på Åh. Tomas Sjödin talar utifrån sin andaktsbok Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land. Människor lyssnar närmast andaktigt.

 

Fyra svarar: Varför åkte du på Vintermötet?

Monica Hansson

Monica Hansson, 58 år, Lysekil
– Det lockar att få påfyllnad, att få lyssna på kloka människor och få med sig något att fundera över hem. Man blir aldrig färdig som kristen, man kan alltid få nya insikter.



 

 

Kjell Sehlberg

Kjell Sehlberg, 77 år, Göteborg
– Jag tycker om konceptet, de presenterar ett gott evangelium på ett rakt och enkelt sätt.

 



 

Vera Hansson

Vera Hansson, 16 år, Lysekil
– Det är första gången jag är med. Jag känner att jag behöver nya perspektiv, och hoppas få tankeställare här, och se saker i ett nytt ljus.



 

 

Micke Gunnardo

Micke Gunnardo, 54 år, Västerås
– En schysst nystart på året, med kontemplation och påfyllning. Det är spännande med alla medverkande.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice