Nyhet

Vill hjälpa förkunnare att hitta rätta tonen

Fredrik Lignell (bilden) och Daniel Röjås vill hitta rätt ton för predikanten. Foto: Olof Hansson

För tredje året i rad öppnar Ryttargårdskyrkan i Linköping upp för en tisdag där förkunnelsen och förkunnaren ska få stå i ensamt fokus.

– Vi insåg att det fanns ett vakuum i detta, säger initiativtagaren Fredrik Lignell.

Det var i ett samtal mellan vännerna och pastorerna Fredrik Lignell och Daniel Röjås som de plötsligt slogs av att det fanns få, om ens någon enda konferens eller samling i Sverige som bara satte förkunnelsen i fokus.

– Ändå är det det som vi håller på med vecka ut och vecka in som förkunnare, konstaterar Fredrik Lignell.

Men i stället för att fastna i besvikelsen över sin insikt, bestämde de sig för att själva dra igång något på temat. Sagt och gjort. För tre år sedan var det dags för första upplagan av ”Förkunnaren och förkunnelsen”. Nu menar Lignell att det skulle kännas märkligt om heldagen inte fanns med i kalendern.

– Vi ser den här dagen som något formativt. Att skriva en predikan är ju en form av skaparprocess där vi letar efter en ton. Frank Mangs var inne på detta, men även Paulus i Bibeln. Att det är något man inte kan ta sig utan blir en givet. Då behöver vi samlas då och då för att hjälpa varandra att hitta rätt, funderar Lignelloch utvecklar:

– Man kan ju säga att det är ungefär som när man skriver en låt. Då handlar det ju inte om bara tekniker och retorik utan också om att bottna i något djupare. Det är den tonen vi försöker kunna vara en del i att hjälpa varandra att hitta, förklarar Lignell.

Som vanligt hålls endagskonferensen på en tisdag, närmare bestämt den 10 mars.

Och som vanligt är listan på deltagare och seminariehållare namnkunnig.

I år märks bland annat Joakim Hagerius, aktuell som nominerad att ta över till posten som kyrkoledare i Equmeniakyrkan, Carin Dernulf, generalsekreterare i Equmenia och riksevangelisten Britta Hermansson.

Men också Egil Svartdahl, en av Norges allra mest kända predikanter är på plats.

– Vi är väldigt glada för det program vi kan presentera i år. Eftersom arrangörsstaben är ganska liten (Fredrik och Daniel) blir det såklart mycket att man kollar med predikanter man själv har stort förtroende för och kanske känner på ett eller annat sätt. Därför har vi haft flera återkommande gäster över åren, men det ska bli väldigt spännande att höra en sådan som Egil, han kommer säkert att vara en god inspiration, konstaterar Lignell.

Även Åsa Molin, predikant och lärare i homiletik, kommer att vara på plats för att tala om att predika om hopp, något Fredrik Lignell tror kommer att vara viktig input att ta med sig inför året.

Hur många deltagare blir ni?

– Vi har haft ungefär 200 deltagare både första och andra året. Just nu har vi en bit kvar dit, men vi pastorer är ju hopplösa på att anmäla oss i tid så det rasslar säkert till nu på slutet, säger Fredrik och skrattar.

Det är den tonen vi försöker kunna vara en del i att hjälpa varandra att hitta.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare