”Vi har ett driv att nå ­sekulariserade”

Hemen, Juvelina och Irena Derki är pastorsfamiljen i församlingsplanteringen VOIS i Norrköping, som nu gör en avknoppning i grannstaden Linköping. Foto: privat

Equmeniakyrkan har som mål att grunda 50 församlingar fram till år 2025.

Ett steg på vägen tas nu i Östergötland, där en lyckad församlingsplantering i Norrköping knoppar av sig till Linköping.

2018 grundades församlingen VOIS i Norrköping av det äkta paret Hemen och Irena Derki. Sedan dess har församlingen växt och samlade före pandemin upp till 70 personer på gudstjänsterna. Målet är att nå sekulariserade svenskar.

– Med Guds nåd har vi fått döpa 22 personer. Det har gått över förväntan, säger Hemen.

Genomtänkt koncept

VOIS är ett genomtänkt koncept, där församlingen försöker att sänka trösklarna för den som är ovan vid kyrka och församlingsliv. Det gäller till exempel hur de som pastorer uttrycker sig när de undervisar.

– Vi förutsätter inte att alla vet vem Paulus var, eller vad Gamla och Nya testamentet är, säger Irena.

Ingen urvattnad version

Samtidigt vill de inte presentera en urvattnad version av kristen tro, de har vanliga gudstjänster och bibelstudier men är noga med att förklara grundligt så att ingen ska känna sig utanför.

– Jag tror inte något särskiljer oss från andra församlingar, men vi har ett driv att nå sekulariserade, säger Hemen.

De erbjuder också en grundkurs i kristen tro, vilken de liknar vid en förenklad alphakurs. De flesta som döps har gått kursen.

– Något vi betonar är att alla får göra sin egen resa, man får tid på sig att upptäcka Bibeln och Jesus i sin egen takt, säger Hemen.

Känner kallelse till platsen

VOIS är inte den första församlingsplantering de varit delaktiga i, och de har upplevt både med- och motgångar genom åren. Att de sedan 2016 bor i Norrköping beror på att de känner en kallelse till platsen.

– Norrköping är en stad med väldigt få kristna. Vi hade länge känt en kärlek till staden innan vi vågade flytta hit och ta klivet att grunda VOIS, säger hon.

Nu startar VOIS även i grannstaden Linköping. Där kommer man att samlas i den gamla baptistkyrkan.

– Vi tror inte man kan använda samma metoder i en storstad som på landet. Men Norrköping och Linköping är liknande städer, och vi tror att vi har en nyckel som fungerar i Linköping också, säger Hemen.

Ser ingen konflikt

I Linköping finns redan Equmeniakyrkan, och de ser ingen konflikt i att grunda ytterligare församlingar i staden.

– Det var mer förr som vi kunde få frågan om varför det var nödvändigt att grunda nya församlingar. Men nu upplever jag att polletten fallit ner och vi har blivit väldigt varmt välkomnade av Equmeniakyrkan, säger Hemen.

– Linköping är ju en stor stad, och vi vill nå nya människor som inte funnit ett andligt hem. För att lyckas med det så behöver det bildas många fler församlingar, säger Irena.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice