”Vi har en profetisk ­uppgift att påverka”

Andra söndagen i september är det val i Sverige, inför en ny mandatperiod. Equmeniakyrkan vill i val­rörelsen bidra i opinionsbildningen, framförallt när det gäller tre områden: klimat, integration och religion. Foto: Roland Magnusson

– Ett valår innebär en möjlighet för oss att tala om att vi finns som kyrka. Den möjligheten får vi inte slarva bort.

Kyrkoledare Joakim Hagerius uppmaning inledde och den digitala inspirationskväll som annonserats ut som Equmeniakyrkans valupptakt.

En tidig start kan tyckas, så här mer än ett halvår före valet. Men det framgick snabbt att för den som vill bjuda in en riksdagsman eller arrangera en samtalskväll med lokala politiker är det hög tid att börja boka.

– Och det ska ni göra. Människor behöver engagera sig politiskt, Vi behöver bli fler som gör det, fortsatte Joakim Hagerius, som ledde samtalskvällen tillsammans med evangelist Britta Hermansson.

De båda kommer också, tillsammans med kyrkoledare Joakim Hagerius, att leda den traditionella partiledarutfrågningen i Tångahallen i Vårgårda i augusti.

– Fem av åtta partiledare är redan klara, men vi räknar med att få ja från alla snart, berättade Britta Hermansson.

Utfrågningarna kommer i år att hållas i samband med kyrkokonferensen, vars fysiska del hålls i Vårgårda.

Men innan det blir dags för ­Vårgårda och val ska både församlingar och enskilda uppmuntras till eget valarbete. Genom debatter, genom föredrag eller genom tidnings- och debattartiklar.

– För detta är ett strålande tillfälle att tala om för omgivningen att vi finns, underströk Joakim Hagerius.

– Att vi finns och att vi bryr oss om. Som kyrka har vi en profetisk uppgift att påverka och bidra.

De tre huvudområdena som Equmeniakyrkan särskilt vill ­påverka är klimat, integration och religion. Klimatet för att det är en existensiell fråga, där kristna har ett ansvar ( ”inte bara för vad vi säger utan också för vad vi frågar”). Integrationen, för att det är ett område där det redan finns både engagemang och kunskap att föra vidare. Religion för att den är nödvändig för en ekologisk och andligt hållbar värld.

Också Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg medverkade under kvällen med tips och råd om hur man skriver en debatt­artikel, hur man får den publicerad och hur man ser till att någon läser den.

–Var aktuella, skriv enkelt, men se gärna till att ert budskap skaver lite, rådde han.

– Och när ni skriver pressmeddelanden, för att kanske bjuda in till ett möte, glöm då inte att bjuda in lokalpressen.

Kommunikatör Elin Alavik underströk att det måste vara rättvist mellan partierna och populäre Kjell-Arne Ottosson, som ledde kyrkokonferenserna under ett antal år och i dag är riksdagsledasmot för Kristdemokraterna, efterlyste fler politiskt engagerade människor.

Frågor började nu snabbt rulla in på chatten. Någon undrade om utfrågningar eller samtal bör ­arrangeras i kyrkan eller någon annanstans.

– I kyrkan naturligtvis, sa Britta Hermansson med emfas. Vi ska ju visa vilka vi är.

Men hon gav också en rad praktiska råd, som att det kan vara viktigt med möbleringen, och att intervjuaren måste vara väl påläst och förberedd.

Robert Tjernberg undrade hur man gör med intervjutekniken när man står så där live på scenen.

– Tja, de flesta tycker ju om att tala om sig själva, men man måste ge dem tid, våga vänta och ge dem utrymme att få tala till punkt, svarade Britta Hermansson.

Men det betyder inte att man ska stryka medhårs i intervjuerna. Eller som Joakim Hagerius uttryckte saken: man måste vara bekväm med att det kan bli obekvämt.

Mer tips går att få både nu och senare på Equmeniakyrkans webb där man nu är i gång med att bygga upp en idébank inför valet.

– Och så kan ni ta kontakt med varandra här direkt efter sändningen, upptäck andra nära dig, sa Britta Hermansson, till oss 120 deltagare.

Fakta: Valet 2022

Söndag den 11 september är det val till riksdag, region och kommun. Förtidsröstningen startar den 24 augusti.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice