Betlehemskyrkan skadad i vattenkaos

För 25 år sedan renoverades Betlehemskyrkan i Gävles nedervåning för barn och unga - men drabbades av översvämning strax innan öppning. I förra veckan hände det igen.
- Just nu vet vi inte riktigt vad som händer, säger pastor Patric Forsling.

Senast det var dags för renovering av ungdomslokalerna i Betlehemskyrkan i Gävle kom ett skyfall som drog undan benen för arbetet totalt.

Patric Forsling vet inte riktigt om han ska skratta eller gråta åt det faktum att historien nu upprepar sig.

Efter de kraftiga översvämningarna i Gävle under förra veckan möttes församlingsmedlemmarna av att den nya våning som många ideella krafter jobbat hårt med under det senaste året, var vattenfylld och kommer att behöva saneras. I värsta fall behöver det nylagda golvet brytas upp och bytas ut.

- Det var bara det sista piffandet kvar innan invigningshelgen i oktober som också skulle bli lite av ett kyrkans återöppnande, konstaterar Patric Forsling.

Han berättar att det är en viss sorgsen stämning i församlingen över det inträffade just nu, inte minst bland de som spenderat mycket tid med att få våningen klar och nu får se allt arbete gå upp i rök.

- Men samtidigt är vi hoppfulla och det var som en medlem sa, att vi frikyrkofolk har alltid knutit näven i fickan och klarat oss ur sånt här. Dessutom tror vi att vi har en bra försäkring via Equmeniakyrkans fastighetsförsäkring, konstaterar Forsling.

Exakt hur vattenläckan skett är i nuläget inte säkert men det troliga är att dörrar och andra vägar in i kyrkan inte stått emot det höga vattenflödet.

- Men vi ser inte att möbler eller kyl och frys tagit större skada till exempel så det handlar kanske om att det stått ett par centimeter. Det räcker till för att skapa oreda bara det, men antagligen är det så att de förebyggande åtgärder som kyrkan tog för 25 år sedan sett till att vi inte hade vatten på meternivå här i stället, säger Forsling.

Inte bara kyrkans verksamhet drabbas. De externa föreningar och sällskap som hyr kyrkans sporthall på ovanvåningen har tidigare haft duschmöjligheter på nedervåningen. Duschar som också nyrenoverats men för tillfället är obrukbara.

- Det ska sägas att vi inte haft hit några experter att titta på detta än, men när jag ringde saneringsfirman stod vi på plats 76 i kön. Det har regnat en del i Gävle kan man säga.

Flera församlingsmedlemmar har också drabbats hårt med hela källarvåningar i vatten och några har också behövt flytta hemifrån tillfälligt.

- Jag skulle hem till en församlingsmedlem och fick vada in. Det här är man inte så van vid än, men tack och lov visar det sig samtidigt att vi bor i ett I-land. Vad jag hört har ingen omkommit och det viktigaste är ju ändå att människor klarar sig.

Mitt i vattenkaoset blev Betlehemskyrkan lite av en "sambandscentral" för församlingsmedlemmarna och även om det nog inte lär bli någon invigningshelg i oktober kanske man kan säga att kyrkan redan nu fått öppna upp på vid gavel.

- I bästa fall säger saneringsfirman att vi kan torka ut det här och att vi relativt snart kan ha invigning ändå. Just nu kan vi inget annat än att bara hoppas på det bästa. Vi läste om Ansgariikyrkan (som brann ner) och allt går att se med lite perspektiv. Kyrkan står kvar och församlingen också.

I bästa fall säger saneringsfirman att vi kan torka ut det här och att vi relativt snart kan ha invigning ändå. Just nu kan vi inget annat än att bara hoppas på det bästa.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice