Vattenbrist hotar Edens lustgård

Tigris

Vattenståndet i Tigris blir lägre och lägre, och den livgivande floden hotas att torka ut. Foto: Hadi Mizban

En gång sägs Tigris ha bevattnat Edens lustgård och floden var en viktig del i skapandet av den första mänskliga civilisationen. I dag torkar vattendraget ut – på grund av klimatförändringarna och påverkan från människan.

Tigris ringlar sig genom Irak, från norr till söder. För tusentals år sedan var den, tillsammans med tvillingfloden Eufrat, en viktig del i att Mesopotamien blev det som brukar kallas civilisationens vagga.

I dag har det en gång så mäktiga vattenflödet strypts av dammar och minskar även som en följd av allt mindre nederbörd.

– Vårt liv är beroende av Tigris, säger bonden Pibo Hassan Dolmassa i staden Faysh Khabur.

– Allt vårt arbete, vårt jordbruk, är beroende av den.

Sjunkande vattennivåer

Kurdiska bönder och den irakiska regeringen anklagar Turkiet, grannlandet i norr, för att vattennivåerna sjunker. Där börjar nämligen floden, och där har många dammar byggts. Irak ber gång på gång Turkiet att släppa igenom mer vatten, men Turkiets ambassadör i Irak, Ali Riza Güney, har i stället uppmanat Irak att använda vattnet mer ­effektivt.

Den turkiske ambassadören har antagligen inte helt fel, enligt experter. Många irakiska bönder brukar sin mark på samma sätt som deras förfäder gjorde för tusentals år sedan, och översvämmar dem snarare än att bevattna. Men vattennivån där Tigris rinner in i Irak har minskat till 35 procent av medelnivån det senaste århundradet, enligt irakisk statistik.

I dag är Irak ett av de fem länder som drabbas hårdast av klimatförändringar, enligt FN. Fattigdomen är utbredd efter decennier av krig och perioder av torka, och allt mer av landets yta förvandlas till öken.

Av bifloden Diyala, som möter Tigris nära huvudstaden Bagdad, finns inte mycket kvar. I området ska inga grödor alls odlas har myndigheterna bestämt.

– Vi kommer att bli tvungna att ge upp lantbruket och sälja våra djur, säger bonden Abu Mehdi, som berättar att han tvingades lämna området under kriget mot Iran på 1980-talet.

– Och nu måste vi lämna på grund av vattnet. Utan vatten kan vi inte bo i de här områdena alls.

Allt mindre regn

Enligt Världsbanken är det troligt att stora delar av Irak kommer att drabbas av samma öde de närmaste årtiondena, som en följd av klimatförändringarna som för med sig ökade temperaturer och allt mindre regn.

Vattenbrist och osäker livsmedelsförsörjning är två av de största orsakerna till att människor i Irak flyttar från landsbygden till städer. Under årets första tre månader tvingades över 3 300 familjer att lämna sina hem på grund av klimatet, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Många års krig har förstört vatteninfrastrukturen och många städer, fabriker och andra verksamheter har i stället dumpat sitt avfall i floden, vilket har lett till att vattnet hotar både marint och mänskligt liv.

I staden Basra, som en gång kallades Mellanösterns Venedig, hindras vattenflödet av skräp. Och eftersom vattenflödet i floden minskar ökar salthalten i vattnet då havsvatten lättare kommer upp i floderna och ut på fälten.

TT/AFP

 

Fakta: Tigris

 • Floden Tigris är cirka 190 mil lång och flyter söderut från östra Turkiet genom Irak och rinner bland annat genom städerna Mosul, Bagdad och Basra.
 • Vid hamnstaden Basra går Tigris ihop med tvillingfloden Eufrat och bildar Shatt al-Arab som längre söderut mynnar ut i Persiska viken.
 • I området kring Eufrat och Tigris har några av de äldsta civilisationerna i mänsklighetens historia bildats.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.