­Vapenfrågan splittrar ­kristna efter skolskjutning

En av alla sörjamde utanför Robb Elemantary i Uvalde, där en beväpnad person dödade 19 elever och två lärare.  Foto: Eric Gay

USA skakas återigen av masskjutningar med många döda. Landets kristna är splittrade i frågan om vad som ska göras åt de stora problemen med vapen­våld. Sändaren har pratat med två amerikanska pastorer med vitt skilda åsikter i frågan.

USA har skakats av två massakrer den senaste tiden: På en skola i Uvalde, Texas, mördades 19 barn och två lärare den 24 maj. Tio dagar tidigare sköt en 18-årig man med rasistiska motiv ihjäl tio personer på en matbutik i ett afroamerikanskt område i Buffalo, New York. Händelser av den här typen har blivit vardag i USA. I början av juni visade statistiken att landet hittills i år redan drabbats av 242 masskjutningar, definierat som skottdåd där minst fyra personer skadas.

Men Robert Jeffress är inte orolig att något liknande ska inträffa i First Baptist Church, den ”megakyrka” i Dallas, Texas, där han är pastor.

– Någon kanske skulle kunna avfyra något enstaka skott i vår kyrka, men det skulle vara det sista han gjorde, säger Robert Jeffress på telefon från Dallas.

Beväpnade församlingmedlemmar

– Vi har många beväpnade församlingsmedlemmar och dessutom beväpnade vakter i vår gudstjänstlokal varje söndag. De skulle stoppa honom direkt. Jag brukar skämta om att jag alltid är orolig för att ge en dålig predikan eftersom jag vet att hälften av församlingen är beväpnad, säger Robert Jeffress.

Var rådgivare åt Donald Trump

Han har 14 000 medlemmar i sin församling, leder det populära tv- och radioprogrammet Path­way to Victory och fungerade som rådgivare till Donald Trump under dennes tid som president. Det gör Robert Jeffress till en inflytelserik person bland väckelsekristna vita amerikaner – den religiösa grupp med högst andel vapenägare i USA. De flesta av dem uppger ”skydd” som orsak till att de köper vapen. Pastor Robert Jeffress, själv vapenägare, kopplar sin inställning till vapen till sin kristna tro.

– Det kommer att komma en ny värld där Jesus återvänder och där vapen inte behövs längre. Men fram tills dess måste vi göra allt vi kan för att skydda livet, och det kräver ibland förnuftigt användande av vapen, säger Robert Jeffress.

– Väckelsekristna amerikaner förstår att förbud mot vapen inte stoppar våld, och att vapen som används på rätt sätt kan rädda liv.

Rob Schenk är pastorn som vill se striktare vapenlagar i USA, RObert Jeffres tycker att det är bra som det är är.

President Joe Biden har i kölvattnet efter massakrerna i Uvalde och Buffalo uppmanat till ett förbud mot särskilt kraftfulla skjutvapen, noggrannare kontroll av vapenköpare och en höjning av åldersgränsen för vapenköp från 18 år till 21. Men förslagen måste godkännas i den amerikanska kongressens båda kammare och där sätter Republikanerna stopp för strängare vapenlagar. Partiets trognaste kärnväljare är vita väckelsekristna.

Robert Jeffress ser liksom många andra väckelsekristna ondska som roten till problemet med dåd som de i Uvalde och Buffalo, snarare än den enorma tillgången på lättillgängliga vapen i USA.

– Jag tror att händelserna är bevis för att ondska verkligen existerar. Vi sörjer offren och ser fram mot den dag som Jesus talade om, när ondskan kommer att utrotas från världen, säger Robert Jeffress.

Förespråkare för strängare vapenlagar

Rob Schenck tycker inte att det förhållningssättet duger. Han är något så ovanligt som en konservativ väckelsekristen pastor som också är en mycket aktiv förespråkare för strängare vapenlagar – en kamp som skildras i den uppmärksammade dokumentärfilmen The Armor of Light från 2015.

Schenck är verksam i Washington DC men växte upp i Buffalo och var på plats snabbt efter massakern den 14 maj för stötta anhöriga till offren.

– Smärtan de känner går inte att beskriva. Det vi kan göra till en början är att visa de anhöriga­ ­kärlek och be för dem. Men det räcker inte med böner. Nu är det dags för kristna amerikaner att agera, säger Rob Schenck till Sändaren.

Halvautomatiska vapen

Rob Schenck vill att kyrkor arbetar för stramare vapenlagar. Bland annat vill han se ett förbud mot kraftfulla halvautomatiska vapen av så kallad AR15-typ, som användes i masskjutningarna i Uvalde och Buffalo. Hans utgångspunkt är att det inte är konsekvent att vara ”pro-life” i frågan om abort, vilket de flesta amerikanska väckelsekristna är, och samtidigt vara positivt inställd till vapen. Vapenvåld är i dag den vanligaste dödsorsaken bland amerikanska barn.

– Väckelsekristna vill använda lagen för att tvinga kvinnor att föda barn. Men när barnet är fött vill de inte göra något för att skydda det, säger Rob Schenck.

Enligt den amerikanska konstitutionen från år 1787 har alla medborgare rätt att bära vapen.

– När jag pratar med andra väckelsekristna hänvisar de ofta till den, säger Rob Schenck.

”Konstitutionen har inte alltid rätt"

– Men konstitutionen gav en gång i tiden också amerikanerna rätt att ha slavar, och förbjöd kvinnor att rösta. Konstitutionen har inte alltid rätt och är inte någon slags gudomligt inspirerad skrift, men många väckelsekristna behandlar den så, säger Rob Schenck, och tillägger:

– När den skrevs fanns heller inte dagens högteknologiska vapen som kan döda många människor på bara några sekunder.

Rob Schenck är pessimistisk när det gäller möjligheterna till att skärpa vapenlagarna i USA.

– Det krävs att vi väljer politiker som ser vapenvåldet som ett allvarligt problem och som har seriösa lösningar. Innan dess kan vi inte lösa problemet, och jag är rädd att det kommer att bli ännu värre, säger Rob Schenck.

Fakta: Enda landet mer fler vapen än människor

  • USA är det enda landet i världen där det finns fler privat­ägda vapen – 390 miljoner – än vad det finns invånare.
  • Dödligheten i vapenvåld är mycket högre i USA jämfört med i andra rika demokratier. År 2019 var dödligheten i vapenvåld i USA 3,96 per 100 000 invånare, jämfört med 0,25 i Sverige.
  • 41 procent av väckelsekristna amerikaner äger vapen, jämfört med 30 procent av det amerikanska folket som helhet.
  • 74 procent av alla vapenägare i USA håller med om påståendet att rätten att bära vapen är grundläggande för deras känsla av frihet.
  • Bara tre delstater och huvudstaden Washington DC förbjuder handeldvapen i gudstjänstlokaler.

Källor: Pew, Giffords Law ­Center,  Institute for Health ­Metrics and Evaluation

Taggar:

USA

Jonas Cullberg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice