Nyhet

Väntat valresultat där även förlorare var vinnare

Glädje på Miljöpartiets valvaka, trots att resultatet innebar att partiet tappade två mandat. Alice Bah Kuhnke och marknads- och bostadsminister Per Bolund med flera applåderar då SVT:s vallokal

Ett parti klarade spärren med minsta möjliga marginal. Ett annat behöll förstaplatsen. Två gjorde sina bästa EU-val. Ett tredje vände en befarad brakförlust till ett ganska lyckat resultat.

Det var många partier som såg sig som vinnare i det svenska EU-valet.

Några direkta sensationer blev det inte efter att svenska folket gått till EU-valurnorna i söndags. Resultatet överensstämmande ganska väl med opinionsundersökningarna. Socialdemokraterna är fortsatt största parti, Moderaterna gick om Sverigedemokraterna som näst största parti, men SD gjorde sitt bästa EU-val liksom Centern och Kristdemokraterna. Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö är egentligen bara överraskad över ett resultat.

– Jag trodde nog att Vänsterpartiet skulle få något bättre siffror. De är nog lite besvikna trots ökningen på en halv procent.

Även om Miljöpartiet förlorade två mandat, kan de ändå vara mycket nöjda med sin valrörelse, anser Hagevi.

– Det var en oförställd glädje på MP:s valvaka när resultatet kom. Att de skulle backa var väntat med tanke på det fantastiska resultat de hade i 2014 års val. Men tappet blev mindre än väntat.

Att Feministiskt initiativ skulle åka var klart på förhand.

– Feministiskt initiativ är Gudrun Schyman. När hon inte finns med faller partiet ihop.

Liberalernas balansgång på 4-procentspärren var valvakans stora spänningsmoment. Problemen för Liberalerna från riksdagsvalet är kvar, och i EU-valet hittade man ingen egen fråga att driva. Att vara det mest EU-vänliga partiet, och att man vill ha euron räcker inte. Hagevis bedömning är att liberala väljare hellre då går till Centerpartiet.

– Men skulle man få alla som vill ha euron skulle man få 20 procent av rösterna, konstaterar Hagevi och hänvisar till Vallokalundersundersökningen (Valu).

Kristdemokraterna ökade och gjorde sitt bästa EU-val och plockade åt sig två mandat. KD hade ännu högre siffror i vissa mätningar innan valet. Att ökningen inte blev ännu större tror Magnus Hagevi beror på den mediagranskning som gjordes sista veckan av KD:s avgående parlamentsledamot Lars Adaktusson om hur han röstat när uttalanden om abort varit uppe i plenum. Han har röstat på ett sätt där det kan uppfattas som om han inte står bakom den svenska abortlagstiftningen.

– KD skötte denna krishantering dåligt. Partiet har framstått som splittrat. KD-väljarna är delade i abortfrågan, var femte väljare vill ha en hårdare abortlag i Sverige. Att Adaktusson själv inte uttalat sig annat än att han röstat nej av konstitutionella skäl var inte lyckat.

KD:s förstanamn Sara Skyttedal har också fått en hel del kritik för sin debattstil och extravaganta valrörelse. Även om hennes stil kanske inte attraherat partiets kärnväljare, tror Magnus Hagevi att partiet vunnit på att ha en profilerad kandidat som förstanamn.

På Europanivå är de stora segrarna den liberala gruppen Alde, där Centern och Liberalerna ingår. Även en del av de extremare högerpartierna gick framåt, men inte lika mycket som många befarat.

– På Europanivå är det mer en mittenvind, än en högervind. De nationalistiskt präglade högerpartierna har ett dilemma. Deras presumtiva väljare är inte intresserade av EU.

När det gäller framgången för den liberala gruppen uppmärksammar Hagevi dock att det finns en aning smolk i bägaren. En viktig del av framgången utgörs av brittiska Liberaldemokraternas goda resultat. Om nu Brexit blir verklighet försvinner då tio mandat från den liberala gruppen.

De nationalistiskt präglade högerpartierna har ett dilemma. Deras presumtiva väljare är inte intresserade av EU.

Fakta:

Per Erik Lund

010-199 34 79

pererik.lund@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare