Nytt våldsdåd mot kristna i konfliktfyllda Nigeria

Massakern i Owo har fått internationell uppmärskamhet. Foto: TT

I Afrikas folkrikaste land drabbas kristna hårt av våldet. Nyligen blev en ung kristen kvinna ihjälslagen på en skola, anklagad för hädelse. Och i en katolsk kyrka mördades 50 personer i en terrorattack, med flera barn bland offren.

Men Nigerias problem handlar inte bara om religionskonflikter.

UPPDATERAD 7/6  Under pingsthelgen hände det igen. En terrorattack med religiösa förtecken.

När en katolsk församling i staden Owo i sydvästra Nigeria samlades för att fira mässan stormade beväpnade män in i kyrkan för att genomföra en massaker. 

Minst 50 gudstjänstbesökare är bekräftat döda och därtill många fler skadade. Enligt Premier christian news, PCN, var flera av de döda barn. Åtminstone två barn bekräftades tidigt döda.

- De väpnade männen sköt folk både inne i och utanför kyrkbyggnaden, säger Funmilayo Ibukun Odunlami, polisens talesperson i Ondostaten till PCN.

Katolsk biskop i chock

När statens guvernör Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu senare anledde till kyrkan beskrev han den som en "stor massaker som aldrig ska tillåtas att hända igen".

Den katolska kyrkans talesperson i Nigeria, Augustine Ikwu, uttryckte en sörskilt stor sorg över att det kunde få hända under en pågående mässa, dit människor gått för att fira gudstjänst i frid och stillhet.

Även distriktets biskop, Jude Ayodeji Arogundade, som var på plats efter dådet var i chock.

- Det var bortom vad jag kunde tänka mig. Det var massor av lemlästade kroppar kvar i kyrkan, blodsprängda kroppar, sade han till tv-kanalen AIT

 

Flera barn fanns bland döda och skadade. Foto: TT

Vill rensa Nigeria på kristna

Det är än så länge inte klart vem som låg bakom dådet men Baroness Cox, vd för hjälporganisationen Relief Aid Trust säger till PCB att attacken är en del av islamisters försök att rensa Nigeria från kristendom.

- Islamister, Boko Haram och Fulanis är rättframa med att de vill få bort kristna från Nigeria. IS finns också här och de vill radera kristendomen helt från landet, menar hon och uppmanar därefter kristna att ta "sitt ansvar" för att be och hjälpa sina syskon som nu förföljs för sin tro.

Påven sörjer efter dådet

Kondoleanserna till de döda och skadade samt deras anhöriga strömmade sedan in från världen och egna landet. Påve Franciskus uttryckte sitt starka medlidande liksom Nigerias president Muhammadu Buhari. Ondostatens guvernör Arakunrin Akeredolu bestämde under måndagen att alla flaggor inom staten ska vaja på halv stång under en veckas tid

President Muhammadu Buhari

Nigerias president Muhammadu Buhari lovade när han valdes till president att bekämpa terrorgruppen Boko Haram. Han har delvis lyckats, men våldet i landet har inte minskat. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Kristen kvinna mördad

Men det är långt ifrån en isolerad händelse. Nyligen skakades landet av en fruktansvärd händelse där en kvinnlig skolelev fick plikta med livet efter att ha uttryckt sig om religion.

Med ett inlägg på internet för­argade Deborah Samuel muslimska studenter i sin skola i staden Sokoto, som ligger i den nordvästliga delen av Nigeria. De konfronterade henne på skolans område, stenade henne till döds och brände sedan hennes kropp.

Attacker mot kristna fortsätter

Lynchningen blev en nyhet som spred sig i världens medier, och som fördömdes av politiker och religiösa ledare i Nigeria. Men i skymundan fortsätter andra ­attacker mot kristna. För några dagar sedan kidnappades två ­katolska präster i den norra delen av landet, rapporterar Vatican News. Stephen Ojapa och Oliver Okpara fördes bort från sitt hem av beväpnade män den 25 maj och har inte setts till sedan dess. Den katolska kyrkan har drabbats av flera liknande attacker, och en katolsk präst som var fånge hos kidnappare avled nyligen.

Våldet i Nigeria länge förknippats med den islamistiska gruppen Boko Haram. På senare tid har dock en grupp som kallar sig ­Islamiska staten i västra Afrika (ISWAP) tagit på sig ansvaret för flera våldsdåd. Det sprids ett filmklipp som sägs visa hur ISWAP avrättar 20 kristna som hämnd för att USA dödat IS globala ledare, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, i februari i år.

Södern domineras av kristna

Men situationen i Nigeria är komplex. Landets norra del har en övervägande muslimsk befolkning, medan södern domineras av kristna. Även om det finns spänningar mellan kristna och muslimer så är det främst muslimer som drabbas.

I norr så är det oftast muslimer mot muslimer, säger Mats Utas, som är professor vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi i Uppsala och expert på Västafrika.

Våldet i landet har inte minskat

Den nuvarande presidenten Muhammadu Buhari, som är muslim och tidigare general, kom till makten för sju år sedan med löftet om att krossa Boko Haram. Terrorrörelsen har också tryckts tillbaka, men våldet i landet har inte minskat. I stället är det andra rörelser, och inte minst oidentifierade beväpnade grupper, som dödar och kidnappar nigerianer.

Mats Utas varnar också för att betrakta Boko Haram som en enhetlig rörelse. Det rör sig om regionala rörelser som ibland är enade, och som ibland väljer sin egen väg.

– De här rörelserna är tydligt uppkopplade till politiken i de olika staterna. De blir ofta sponsrade under bordet av oppositionen, som vill visa på den styrande elitens oförmåga att hålla kontroll över sitt territorium, säger han.

Konflikt mellan lantbrukare och herdefolk

En allvarlig konflikt i Nigeria handlar om den mellan bofasta lantbrukare och herdefolket fulani. Den kan handla om land, men kan också ha religiösa övertoner. I kristen media beskrivs ofta hur islamister från fulani-folket dödar kristna och bränner kyrkor.

Men Mats Utas menar att fulani också är utsatta, bland annat stjäls deras boskap.

– De kan bli mer radikala, inte för att de egentligen tycker att den versionen av islam är bättre, utan för att den ger mer skydd, säger han.

Enligt FN:s utvecklingsprogram har omkring 35 000 människor dött direkt av våldet i norra Nigeria sedan 2009. FN uppskattar dock att tio gånger fler, alltså 350 000, har avlidit som en följd av konflikten, då till exempel sjukvård, matförsörjning och handel hämmas av våldet.

Fakta: Nigeria

  • Afrikas folkrikaste land med över 206,1 miljoner invånare. Har haft en snabbväxande ekonomi, men nu tornar mörka moln upp sig.
  • Dess befolkning består av mer än 200 olika etniciteter, som var och en talar sitt språk eller dialekt.
  • De tre största och mest inflytelserika etniska grupperna är hausa-fulani i norr, igbo i öster och yoruba i väster. Många igboer och yorubaer är kristna, medan flertalet hausa-fulanier är muslimer.
  • När landet blev självständigt från britterna hade vart och ett av dessa folk kunnat bilda sin egen stat. Igboernas försök att göra detta ledde till inbördeskrig, det så kallade Biafrakriget i mitten av 1960-talet.

Taggar:

Nigeria
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice