Nyhet

Valanalys: Med Mussolini på valaffischen.

Den 3 februari började som en helt vanlig dag i den italienska kuststaden Macerata. Någon var på väg till arbete och andra till lektioner. Men plötsligt övergick vardagens lunk till ett blodigt inferno då den 28-årige aktivisten Luca Traini öppnade eld mot sex svarta människor.

Traini som greps, invirad i en italiensk flagga och med Mein Kampf i handskfacket erkände direkt. Tidigare hade han varit lokalkandidat för partiet Lega, men nu hade han gått från ord till handling. Bara timmar efter mordförsöken samlades studenter, kyrkor, fackförbund och progressiva rörelser till landsomfattande manifestationer under parollen Mai piú fascismi”, aldrig mer fascism. Det var en innerlig bön i ett land där paramilitära Forza Nuova nu hyllar Luca Traini som en hjälte och där diktatorn Mussolini syns på partiet Legas valaffischer.

När så italienarna gick till valurnorna på söndagen den 4 mars stod frågor om flyktingar och rasism i centrum och man hade tre block att välja på. Till höger fanns en koalition där konservativa Forza Italia traditionellt varit störst. Partiet som leds av den förutvarande premiärministern Silvio Berlusconi är en sammanslagning av ett antal mindre borgerliga partier och spillrorna av Mussolinis fascistparti, den Italienska Sociala rörelsen. De andra två partierna är nyfascistiska Italiens bröder och partiet Lega som profilerat sig mot EU, muslimer, asylanter och homosexuella. Eftersom lagledaren Berlusconi dömts för korruption får han inte bli premiärminister den här gången. Men när rösterna var räknade och högern hade fått ett samlat stöd på 37% hade Berlusconi ändå förlorat 1:a platsen till Lega. Därmed söker nu partiledaren Matteo Salvini själv jobbet som ny premiärminister.

På andra sidan stod Demokratiska partiet som också är en koalition bestående av ett antal socialdemokratiska, vänsterliberala och gröna partier. Partiets ledare och landets då rekordunge premiärminister Matteo Renzi drömde om att röja upp i korruptionen och förändra Italien men sedan kom flyktingkrisen och en folkomröstningsförlust emellan. Efter att center-vänsterkoalitionen blev minsta block med 23 % avgick Renzi under måndagen.

Samtidigt har både höger-och vänsterblocket läckt röster till den höger-anarkistiska Femstjärnerörelsen som nu blir största parti med 32 % av rösterna. Partiet som grundades av komikern Beppe Grillo har tidigare avvisat allt samarbete med andra partier men öppnar nu för samtal med alla.

Men trots att Italien har en statsskuld på osannolika 132 % av BNP har valrörelsen mest handlat om ett antal udda förslag. Högerkoalitionen lovade exempelvis platt skatt på 15-23 % och att öka skatteintäkterna genom att öppna bordeller. Mitten-vänsterregeringen har å sin sida ingått ett avtal med Libyen för att stoppa nya flyktingbåtar medan Femstjärnorna lovat att stanna kvar och gå ur euron på en och samma gång. Dessutom förenas Femstjärnorna och Lega i kraven på att slopa vaccinationer för skolbarn och införa avgiftsfria veterinärbesök.

När nu högerblocket med Lega i spetsen blivit största block samtidigt som Femstjärnerörelsen blivit största parti kommer den nya vallagen prövas till det yttersta. Enligt den måste en koalition som vill styra ha minst 40 procent av rösterna för att få majoritet. Jag tänker osökt på den i Sverige så populära pizzan Cappricciosa. Det betyder oberäknelig på italienska och fångar upp både valrörelsen och läget för president Sergio Mattarella. För vem skall han nu utse till ny regeringschef och vem skall egentligen regera med vem? Det vet i dagsläget ingen, mer än att ett parti med Mussolini på valaffischerna närmar sig premiärministerposten. Ett spöke går runt Europa – fascismens spöke. 

PHILIP DECROY

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar