Nyhet

Utvisning av iranska konvertiter stoppad

Utvisningen av de två iranska konvertiter som Sändaren tidigare skrivit om har tillfälligt stoppas. En grupp aktivister på Landvetter flygplats fanns på plats för att vädja till medpassagerarna att agera.

 

 

 

Pastor Ingemar Olsson flög på fredag eftermiddag med det plan som skulle föra Amireh Aliezaei och hennes dotter Zeinab Zaavar tillbaka till Iran via Frankfurt. Men kvinnorna var aldrig med på planet.

-       Vi vet inte vad som hänt, men enligt uppgift ska Lufhansa vägrat att lyfta med kvinnorna ombord. Ingemar är nu på väg till Frankfurt för att se om de möjligtvis kommit med ett annat plan, säger Gustaf Frisell som samordnat aktionen.

En stor grupp demonstranter hade samlats på Landvetter, däribland flera pastorer i Gemensam framtid. De delade ut flygblad med information om de båda kvinnornas situation till alla som checkade in för flighten till Frankfurt.

-       Vi uppmanar dem att ställa sig upp i planet innan avgång så att planet inte ska kunna lyfta, säger Magnus Sahlin, ordförande i Bifrostkyrkan, Mölndal, som tagit ledigt från jobbet för att kunna vara på plats på Landvetter.

Innan Ingemar Olsson, som är pastor i den församling i Fellingsbro där de båda kvinnorna deltar, gick ombord på planet sa han till Sändaren att det gäller livet för kvinnorna.

-       Jag är deras pastor och herde. När fåren är hotade till livet är det min skyldighet att göra vad jag kan för att rädda dem. Dessutom är de mina personliga vänner.

Amireh Aliezaei och Zeinab Zaavar ska efter fyra år utvisas till Iran där Amireh anklagades för otrohet och dömts till döden. Under sin i tid i Sverige har de båda kvinnorna dessutom konverterat från islam till kristendomen, något som i Iran också kan leda till dödsstraff.

-       Vi hoppas att vi nu får lite tidsfrist så att deras fall hinner behandlas i EU-domstolen, säger Gustaf Frisell.

 

Christina Larsson

christina.larsson@sandaren.se
0 Kommentarer