Nyhet 1

Utvisas till land där hon saknar medborgarskap

Nadja,70, är svårt njursjuk och har inget hemland. Ändå har hon fått ett fjärde avslag på sin asylansökan –och ska nu utvisas till Ukraina. I Equmeniakyrkan i Mohed, där Nadja hittat sitt andliga hem, är förtvivlan stor.

Nadja är sedan några år en av de mer aktiva medlemmarna i Equmeniakyrkan i Mohed, en bit utanför Söderhamn.

Här har hon hittat hem efter ett liv som rotlös och kringskuffad, med start i födelselandet Azerbajdzjan, där hon föddes som kristen armenier. En folkgrupp som i slutet av 80-talet upplevde en stark förföljelse i hemlandet. 1988 nådde förföljelsen in i hennes mest privata sfär då hon och hennes bror överfölls, med följden av att brodern misshandlades så svårt att han senare avled av skadorna. Även Nadja misshandlades svårt, och tvingades sedan fly.

Hon har därefter bott i flera före detta sovjetiska områden innan hon hamnade i Sverige för fem år sedan. Här har hon med hjälp av en rysk väninna och hennes irakiske man, samt Equmeniakyrkan i Mohed äntligen fått ro för kanske första gången sedan hennes långa flykt startade.

– Nadja är med på så gott som allt hon orkar här i församlingen. Vi har fått lära känna henne och även om hon inte är så bra på svenska är hon med i gudstjänsterna, samtalen och trivs väldigt bra i gemenskapen, säger Lennart Renöfält, vice församlingsföreståndare och tillsammans med sin hustru Kerstin en av de som engagerat sig mest i Nadjas tuffa fall.

För ända sedan hon kom till Sverige har utvisningshotet svävat över Nadja. Trots att hon saknar medborgarskap vill Migrationsverket utvisa henne till Ukraina, ett av de länder hon under en period var bosatt i. 

– Vi har fått bekräftat av den ukrainska ambassaden att Nadja inte finns med i deras rullar och alltså saknar medborgarskapet. Men Migrationsverkets handläggare hävdar att myndigheterna där inte har koll, berättar Renöfält.

Någon som kan ta emot henne finns hur som helst inte, varken där eller i Azerbajdzjan som skulle kunna vara ett alternativt land för utvisning. För att komplicera det är Nadja också svårt njursjuk och behöver rena blodet genom dialys tre gånger i veckan för att överleva. 

– Hon är väldigt orolig kring hur det ska gå om hon utvisas, kommer hon ens få någon hjälp? Hon har nu överklagat det senaste avslaget på asyl, men vi har nog tyvärr inga höga förhoppningar, konstaterar Renöfält.

Tills vidare befinner sig Nadja i limbo, där hon får livsuppehållande vård betald men resten, som vissa mediciner och resor till och från Bollnäs sjukhus får hon stå för själv.

– Församlingen hjälper där hon inte klarar, det här är en väldigt bekymmersam situation och vi ber mycket för henne i församlingen. 

Församlingsmedlemmen Rolf Hansson är en annan som engagerat sig djupt i frågan.

– Det kan hända att vi behöver stå med henne vid flygplatsen när planet lyfter, men fram tills dess kommer vi att kämpa. Hur kan vi ens vara säkra på att hon överlever i Ukraina? Sådant här ska bara inte få hända.

Sändaren har sökt Migrationsverket för kommentar utan framgång, men kommer fortsätta att följa upp ärendet.

Fakta: Nadjas situation

Efter att ha blivit fördriven från sitt hemland Azerbajdzjan, hamnade armenisk-kristna Nadja i Ryssland och flera Sovjetiska ex-republiker, bland annat Ukraina.
För cirka fem år sedan kom Nadja till Sverige. Här har hon fått hjälp med bland annat dialys, men Migrationsverket har sedan flera år ansett att hon ska utvisas och än en gång har Nadja fått avslag på sin asyklansökan. Frågan är bara var hon ska utvisas? Ukraina säger Migrationsverket, men på Ukrainska ambassaden säger man att hon inte är medborgare.

1 Kommentarer
Thorsten Schütte
Jag är mållös. Mot dumhet kämpat gudarna förgäves...