Nyhet

USA:s unga kristna går med Greta i klimatkampen

I fredags gick miljoner unga och vuxna i hela världen ut ur skolsalar och arbetsplatser för att kräva kraftfull handling för att rädda klimatet. 16-åriga Greta Thunbergs strejk som för ett år sedan inleddes utanför Sveriges riksdag har vuxit till en global rörelse, och ett centrum är New York.

Greta Thunberg, på plats i New York efter sin segling över Atlanten, har både hunnit medverka i ett flertal tv-intervjuer, strejka utanför Vita huset och hålla tal i kongressen. Hon har snabbt blivit en symbol för klimatrörelsen och nått stjärnstatus, inte minst i de många trossamfund som deltar i strejken. I Harlem på norra Manhattan ligger Riverside Church. Kevin VanHook, pastor i församlingen, säger att det var självklart för kyrkan att delta i fredagens världsomfattande skolstrejk för klimatet.

– När de unga tog ledarskap var det ingen tvekan. Under året har vi sett över vår vision, våra värderingar och vad vårt kall i det här ögonblicket i historien är. Överst på listan fann vi frågan om miljömässig rättvisa.

I kyrkan finns gruppen Beloved Earth Community, som fått församlingen att ta tydlig ställning i miljöfrågor. Bland annat har Riverside gjort sig av med alla investeringar i företag med koppling till fossil energi. Gruppen har dragit till sig både unga och äldre.

– Det är fantastiskt att se den här organisationen som spänner över generationerna, säger Kevin VanHook. Han tror att strejken bara är början på ett mer omfattande arbete.

– Vi vill undvika att det här blir något vi gör idag och lämnar bakom oss. Det ska bli något att ta avstamp ifrån när vi förändrar saker i kyrkan.

Några medlemmar har mötts för att tillsammans ta tunnelbanan ner till finansdistriktet där marschen ska gå. Vid Saint Pauls Chapel samlas många som grundar sin miljökamp i tro. En välsignelseceremoni med fyra religioners ledare hålls innan det är dags att ansluta sig till marschen. Regina Tate är en av Beloved Earth Communitys grundare vid Riverside Church. För henne är kopplingen mellan miljöarbete och tro stark.

– Det finns bibelstycken som talar om hur människan har en skyldighet att ta hand om vår planet. Det diskuteras inte så mycket som det borde, men det är ett påbud för troende människor.

Hon upplever nu att ämnet börjar få spridning i kyrkorna.

– Förr var vi en ensam röst, men med tiden har vi fått fler att ansluta sig. Fler kommer till våra aktiviteter och lektioner. Varje rörelse börjar med en liten grupp människor. Det måste man minnas när man är i skyttegravarna, annars ger man upp.

Marschen går till Battery Park. Stadens dryga miljon skolelever har fått lov att delta i strejken och det är trångt vid scenen. Preliminära siffror talar om en kvarts miljon bara i New York, och fyra miljoner i hela världen. Den största klimatprotesten någonsin. Musikframträdanden och tal av ledare inom klimatrörelsen avlöser varandra och tas emot med jubel. Men det är tydligt att det är Greta alla väntar på. I trängseln och värmen är det flera som svimmar. Till slut äntrar hon scenen och håller ett kort tal, med sitt nu välkända budskap: beslutsfattare måste lyssna på forskningen och agera nu. ” Om ni är rädda för förändring har jag dåliga nyheter: det här är bara början”, säger hon från scenen.

Bland skyltarna som hålls upp i folkmassan finns många Thunbergreferenser. Någon har gjort en kopia av den vid det här laget ikoniska skylten ”Skolstrejk för klimatet”. ”Thank God for Greta”, säger en annan. Regina Tate tror att Thunberg är en stor inspirationskälla också inom kyrkan, och har fått intresset för miljöarbetet där att öka.

– Det har varit en långsam process, men nu, när Greta Thunberg talar och får unga att komma samman, ser vi en stor ökning. En sak är att hon är så ung. Vi kan säga till unga att de också kan göra något. Jag tror att människor är intresserade av de här frågorna, men vet inte vad de kan göra. Greta har visat vad man kan göra, och det har stor del i hur många unga som kommer till de här marscherna. Det är fantastiskt, säger Regina Tate.

MATTIAS LUNDBLAD

Om ni är rädda för förändring har jag dåliga nyheter: det här är bara början. Greta Thumberg i Battery Park, New York.

Fakta:

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare