Tre kor ska slaktas till scoutlägret Prisma

På Prismalägret i sommar ska scouterna äta närproducerad mat, som de tillreder själva. På bilden tillreder patrullen "Grodhajarna" mat på scoutlägret Trädet sommaren 2018. Foto: Linnea Hjelm
Scouterna Isak, Jenny, Ruben, Björk och Arvid i Tibro visar hur Prismamössan ser ut. Foto: Elin Sterner

Gamla t-shirts samlas in, tågabonnering är under utredning och tre kor ska slaktas. Equmenias scouter är mitt inne i förberedelserna för scoutlägret Prisma i juli, som blir det första stora testet för Equmenias nya hållbarhetspolicy.

Senast barn- och ungdomsförbundet Equmenia ordnade stort nationellt scoutläger var 2013. Då var klimatmedvetenheten inte lika hög som den är idag.

– Då sålde vi mycket nyproducerade produkter med lägrets logga på, berättar Emma Frisell som är en av krafterna bakom lägerbutiken på storlägret Prisma.

– Vi sålde t-shirts, kåsor, sporks (en kombinerad gaffel och sked), kepsar, mobilskal, plastarmband, friluftskläder. I år har vi tänkt ut hållbarare alternativ. Prylarna är viktiga lägerminnen men de kan också inspirera till hållbarhetstänk, säger Frisell.

Det tänket är genomgående i hela sortimentet.

– Vi har lyckats hitta en producent som tillverkar sporks av spillträ, och även tandborstarna kommer vara tillverkade av trä. Plast är en ändlig resurs, det är mycket bättre för miljön att använda förnybara material.

Också den populära t-shirten med lägrets logga produceras hållbart i år.

– Vi samlar in återbrukade kläder som vi själva trycker upp loggan på. Vi har fått in plagg från second hand-butiker, företag och privatpersoner. Det går bra att höra av sig till shop@prisma2019.se om man vill donera till exempel t-shirts. Vi tar in plagg i både barn- och vuxenstorlek. Om plagget har ett tryck från förr går det bra att trycka över det.

Något som redan engagerat många equmeniavänner ute i landet är den färgglada Prismamössan, en specialdesignad yllemössa med mönster av prismor. Vem som helst kan sticka en mössa enligt instruktioner på Prismas hemsida och skicka in till lägerbutiken. Intäkterna från försäljningen går till att hålla nere deltagaravgiften.

Arbete pågår som bäst med att organisera abonnerade tåg till Prisma. Man väntar ännu på klartecken från Trafikverket, men i bästa fall blir det tre tåg med platser för sammanlagt cirka 1600 personer. Tågen går i så fall från Malmö, Tranås och Helsingborg. Det blir inget abonnerat tåg norrifrån ner till lägret, på grund av för få deltagare därifrån.

Det beräknas bli cirka 2500 deltagare och 300 funktionärer på Prisma. Maria Kullsand är med i gruppen som ansvarar för mathållningen.

– För att göra maten hållbar har vi valt att minimera transporterna och svinnet. Och så köper vi in maten i storpack för att minimera mängden förpackningsmaterial och optimera åtgången, säger Kullsand.

Deltagarna tillreder sin egen mat kårvis. För varje måltid får de hämta råvaror i egna kärl och funktionärer hjälper till med beräkningarna så att det inte tillreds för mycket mat.

– Vi har tagit fram tre förslag till varje måltid, men kårerna är fria att göra den mat de vill. De flesta råvaror är under fri utdelning, men fikabröd, kött och specialdietsmat har vi striktare utdelning på. Blir det mat över så kan man fråga grannarna om de vill ha.

Enligt Equmenias hållbarhetspolicy ska maten i största möjliga mån väljas efter säsong och vara vegetarisk, ekologisk och närproducerad. Arrangörerna är fria att tillämpa policyn enligt de lokala förutsättningarna.

– Vi har försökt hitta så många leverantörer som möjligt nära Söderhamn där lägret hålls. En lokal bonde ska slakta tre kor så att vi får köttfärs. Bröd, ägg och kyckling är lokalt producerat, likaså falukorv och grytbitar. Vi har hållbart odlad fjällröding från norra Sverige, och ett eget Prismakaffe från ett lokalt rosteri, säger Kullsand.

Det svåraste att få tag på i juli i södra Norrland är lokala grönsaker. Dessa köps i stället in från södra Sverige. Alla luncher är vegetariska, men till middag finns det köttråvaror till dem som vill ha.

Hur kom ni fram till att servera kött på Prisma?

– Vi ville stöda svensk djurproduktion. Det behövs betande djur för den biologiska mångfalden och det finns en poäng i att man nästan ser korna från lägret. Dessutom är många av deltagarna vana med att äta kött i sin vardag, så det är också en trygghetsfaktor att äta bekant mat, säger Kullsand.

Fakta: Equmenias hållbarhetspolicy

Antogs av riksstämman i november. Berör miljö, resande, rättvis handel, jämlikhet samt rusmedel.

Enligt policyn bör maten på Equmenias evenemang i största möjliga mån "väljas efter säsong och vara vegetarisk, ekologisk och närproducerad. Då rätt val av mat inte alltid är uppenbart är det viktigt med genomreflekterade och välgrundade beslut."

Arrangörerna är fria att tillämpa policyn enligt de lokala förutsättningarna.

Equmenia är Equmeniakyrkans barn- och ungdomsarbete.

Taggar:

Scouter
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice