Ukrainska flyktingar tveksamma till Sverige

Stationen i Lviv är epicentrum för flyktingarna. Här går både bussar och tåg till Polen. Och hit kommer också tågen från Kiev och andra delar av Ukraina. Tåget från Kiev är överfullt när det anländer Lviv. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Diakonen Inger Mellåker reste ner med buss till Warszawa för att bjuda flyktingar till Sverige. Men bussarna fylldes bara till en tredjedel då ukrainarna föredrog andra länder.

Precis som många andra församlingar har Svenska kyrkan i Ulrice­hamn engagerat sig för Ukraina. När organisationen Human Rescue Ukraine åkte ner med bussar till Warszawa följde diakonen Inger Mellåker med.

– De hade varit nere en gång tidigare och hade då fyllt bussarna med flyktingar, säger hon.

Men väl i Warszawa reagerade hon på att inte såg några svenska myndigheter på plats som hade kontakt med flyktingarna. Andra länder hade representanter som mötte flyktingar och förklarade hur mottagandet i deras land gick till.

– Det upplevdes kanske som lite oseriöst att Sverige inte hade det, och att detta var ett privat initiativ istället, säger hon.

Flera ukrainska flyktingar var också tveksamma till Sverige som land.

– Det var folk som hört att det var svårt att leva i Sverige, att det var hög gängkriminalitet, våldtäkter och barn som omhändertogs. Det är ju delvis sant, men det är ju inte hela bilden som vi upplever det, säger hon.

27 av de 58 flyktingar som åkte till Sverige följde med till Ulricehamn, och nu är Svenska kyrkan en del av mottagandet. Frågan om det långsiktiga boendet är inte riktigt löst med Migrationsverket.

– Men de är väl omhändertagna, vi har bra kontakt och de vill snabbt komma igång och jobba, säger hon.

Det är dock inte aktuellt att resa till Polen och hämta fler flyktingar.

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne