Tyst höst hotar körer

Under våren har det inneburit att många körer ställt in sina övningar helt. Inte minst gäller det kyrko- körer vars kyrkor i de flesta fall också varit stängda.

Musikglädje, ny kunskap och gemenskap. Allt sätts på vänt i coronakrisens spår. Inte minst gäller det körlivet, när nya hårda riktlinjer hotar sången och musiken i våra kyrkor.

Två virusprovtagningar i veckan och maximalt 15 minuter långa repetitioner. Så ser de nya rekommendationerna ut för proffssångare och orkestrar

Men de strikta coronareglerna väcker oro hos alla körsångare, både amatörer och mer professionella.

Det är Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf) som står bakom de nya rekommendationerna för att minska smittspridningen inom körer och orkestrar. De innebär bland annat att övningar inomhus ska undvikas i största möjliga mån, att ickeventilerade rum inte ska användas.

Rekommendationerna har fått starka reaktioner på sociala medier i hela kör-Sverige, förklarar Karin Eklundh, förbundsdirektör på Sveriges körförbund.

En hobbykör som övar två timmar en gång i veckan, och i övrigt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan inte förväntas korta ned sina övningar till 15 minuter eller be sina medlemmar testa sig, menar hon.

Av den anledningen rekommenderar Sveriges körförbund heller inte sina medlemmar att följa Symfs rekommendationer.

Kvar blir Folkhälsomyndighetens mer allmänna rekommendationer om att hålla avstånd och inte sjunga tillsammans i slutna rum.

Under våren har det inneburit att många körer ställt in sina övningar helt. Inte minst gäller det kyrkokörer vars kyrkor i de flesta fall också varit stängda.

Men bristen på kontakt under långa tider är farligt för sammanhållningen, och förödande för en grupp, menar Immanuels körledare, Kicki Åkesson.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra nu, men så fort jag är tillbaka från semestern ska jag börja ringa runt till mina körsångare och informera dem om läget och diskutera hur vi ska göra, säger hon.

– Den äldre kören har inte haft någon sång under våren, men jag har haft litet kontakt med dem som är i riskgrupper, och något enstaka möte har vi också haft över Skype.

Immanuels yngre kör, där medlemmarna är mellan 20 och 35, har dock uppehållit körövningarna under hela våren.

– Vi har inte varit så många, vi finns ju i innerstan så många måste åka kollektivt för att ta sig hit, så de har inte kunnat komma. Men för dem som haft möjlighet har vi har i alla fall erbjudit sångövningar. Självklart med långa säkerhetsavstånd mellan sångarna.

Det där med utandningsluft, sång och smitta har diskuterats mycket de senaste veckorna och är förmodligen en av anledningarna till Symfs nya, hårda regler.

– Man kan nås av partiklar på 3-3,5 meters avstånd, förklarar Ruth Segerberg, kyrkomusiker och körledare i St Peters kyrka i Stockholm.

– Därför bör man inte sjunga mot varandra, men det borde ju gå att stå bredvid varandra på 1-2 meters avstånd.

– Om man dessutom övade korta pass i mindre grupper och vädrade efteråt skulle det kunna gå att genomföra.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att körer bör befinna sig i stora lokaler och öva, och just det problemet är relativt lätt överkommet för de flesta kyrkokörer.

– Ja, våra kyrksalar bör ju vara stora nog, säger Ruth Segerberg. Liksom sina musikerkollegor oroar hon sig nu för vad som ska hända med sammanhållningen i sin relativt nystartade kör, om övningarna inte tillåts komma igång.

– Vi har ju träffats och försökt öva lite på zoom ett par gånger, och sen har jag skickat över ljudfiler att öva till. Men det är verkligen inte detsamma som fysiska träffar. Därför bjöd jag också in till en körpicknick för dom som ville i Vasaparken här bredvid. Det sociala är viktigt, även om det främst är sjunga vi vill.

Allmänt noterar Ruth Segerberg att det är lite märkligt att restauranger och barer, där gästerna i många fall tränger ihop sig kring borden, får hålla öppet, medan kyrkor rekommenderas att hålla stängt.

Mer privat sjunger Ruth Segerberg också i Storkyrkans kör, där man träffats och sjungit utspridda i kvartetter. Men Storkyrkans kör är semiprofessionell med sångare som kan hålla både ton och avstånd på ett sätt som kan vara svårt för amatörer.

– Men i Storkyrkan vet man heller inte vad som händer i höst, nu skickar dom ut enkäter om hur vi tycker vi ska göra.

Tina Bergholm, musiker och körledare i Andreaskyrkan, Stockholm, berättar att hennes körmedlemmar sjungit utspridda i kyrkan, när man spelade in de gudstjänster som sänts digitalt de senaste veckorna.

– Sedan har vi, som alla andra, hållit igång med ljudfiler och stämövningar på Zoom, men mest har vi pratat över nätet.

Vad som nu ska hända vet hon inte. Några allmänna anvisningar från -Sångarförbundet i Equmeniakyrkan har ännu inte inkommit.

– Fast jag tänker att vi kan ha någon övning utomhus till att börja med.

– Vi får treva oss fram, tills vidare.

 

ANNIKA AHLEFELT

Fakta:

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice