Två pastorer – två olika åsikter

Nästan helt jämnt i Sändarens undersökning om pastorernas inställning till Nato. Per Duregård klickade på ”Nej”, medan Lars Gunther tryckte ”Ja”. Här utvecklar de sina bevekelsegrunder.

För Per Duregård, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, är detta en omtumlande tid. Han är sedan länge engagerad i fredsfrågor och har en stark tro på att konflikter bäst löses med diplomati och icke-våld. Han kan inte förstå att Sverige nu är på väg att rusa in i Nato.

– Plötsligt är det enda vägen, och man blir närmast misstänkliggjord om man inte håller med om det, säger han.

Per Duregård.

Samtidigt är han tydlig med att Rysslands anfall är helt orättfärdigt och att Putin agerar som en tyrann.

– Ukraina har självklart en rätt att försvara sig, men jag har väldigt svårt för detta med krigs­industri och vapenexport, säger han.

Är du orolig för konsekvenserna om Sverige går med i Nato?

– Inte orolig, men fundersam. Det är svårt att överblicka vad det innebär att hamna under Natos kärnvapenparaply. Jag frågar mig också om det är helt old school att sätta sin tilltro till icke-våld. För det är där som jag tycker att vi kristna kan ge vårt bidrag, inte genom att delta i en allmän entusiasm över militarisering, säger han.

Det mest kostnadseffektiva alternativet

Lars Gunther, som är pastor i Hestra missionsförsamling, hoppas att Sverige går in i Nato. Han tycker att frågan rymmer två delar. För det första måste man bestämma sig för om Sverige ska ha ett försvar mot en invasion. Om man svarar ja på den frågan så landar han i att Nato är det mest kostnadseffektiva alternativet.

– Ett krig är så komplext i dag att du behöver en mängd förmågor, till exempel tillgång till satellitdata. Det är sådan kapacitet som Sverige knappast kan bygga upp på egen hand, säger han.

Lars Gunther

Sverige har sedan kalla krigets dagar haft ett nära, men länge hemligt, samarbete med USA och andra västmakter. Lars Gunther tycker att det är bättre att Sverige tar steget fullt ut och blir alliansmedlem.

– Nu finns det olika garantier och samarbeten som man inte riktigt vet vad de står för. Och det är en helt annan avskräckningsfaktor om vi är med i Nato än om vi inte är det, säger han.

Ser inte Nato i romantiskt skimmer

Han vill betona att han inte är någon krigsivrare, och Lars Gunther ser inte heller Nato i något romantiskt skimmer.

– Den kraftigaste minusposten är Turkiet, som beter sig svin­aktigt mot kurderna och som har ett stort demokratiskt underskott. Det är klart besvärande att hamna i samma allians som dem.

Han är inte orolig för att Sverige i närtid skulle dras in i en konflikt med Ryssland, han tror att den ryska krigsmakten, som visat upp stora svagheter, nöts ner av kriget i Ukraina.

– Men man får inte vara naiv och tro att Ryssland aldrig kommer att kunna få ordning på sin militär. Och då kan Sverige drabbas.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice