Tv-dokumentär avslöjar ­buddhistmunkars sexövergrepp

Övergreppen av buddhistmunkar har ofta gått under radarn, tills nu då en belgisk dokumentär kommit med graverande uppgifter. (Munkarna på bilden har inget samband med dokumentären.) Foto: Piya Sarutnuwat

”Buddhismen, tystnadens lag” är titeln på en internationell tv-dokumentär där sexuella övergrepp inom religionen avslöjas.

– De som tror att buddhism är ”renare” än kristendom gällande övergrepp, får en förnyad syn nu, säger journalisten Henrik Lindell på katolska La vie i Paris.

”Om jag blir våldtagen i detta liv, beror det förmodligen på att jag i ett av mina tidigare liv varit en man som våldtagit en kvinna. Mitt straff är att återfödas som kvinna och bli våldtagen.”

Så rättfärdigade ­belgiske ­laman Robert Spatz sexuella övergrepp på unga flickor.

Han var länge ledare för buddistiska rörelsen Ogyen Kunzang Chöling.

Lama pekas ut i dokumentär

Nu i höst pekas laman ut i dokumentären Buddhismen, tystnadens lag som visats på tv i Belgien, Tyskland och Frankrike.

I medierna skrivs att dokumen­tären av de grävande journalisterna Elodie Emery och Wandrille Lanos slagit ned som en bomb och att miljoner personer tittat.

Där intervjuas bland annat den belgiske Riccardo Mendes, vars föräldrar var Spatz lärljungar.

Han berättar att mamman var tvungen att ”ge bort” honom till Spatz. De sågs högst en gång per år.

– Även om jag inte utsattes för sexuella övergrepp råkade minderågiga flickor illa ut, berättar Riccardo Mendes.

Fem års villkorligt fängelse

Ett tjugotal personer har stämt Spatz. I slutet av 2020 dömdes han i Belgien till fem års villkorlig fängelsedom.

– De som trott att buddhismen skulle vara ”renare” än kristendom får förmodligen en nyktrare syn på denna österländska religion nu, säger svenska journalisten Henrik Lindell vid katolska veckotidningen La Vie i Paris.

Han drar paralleller med övergreppen som avslöjats inom kristenheten i allmänhet de senaste åren och i synnerhet inom katolska kyrkan.

– Många katoliker känner igen sig i det de nu får veta om buddhismen. Detta gäller även protestanter och inte minst frikyrkliga, säger han.

Anklagas för våldtäkt

Även laman Sogyal Rinpoché anklagas för våldtäkt på unga kvinnor i sin buddhistiska rörelse. Innan han gick bort för tre år sedan, var han ledare för ett trettiotal buddistiska centran i olika länder. Han var länge väl respekterad inom buddismen.

I dokumentären berättar flera buddister att de kontaktat personer i Dalaï Lamas närhet för att berätta om övergreppen.

–Dalaï Lama tycks dock ha agerat som vissa kyrkoledare. Enligt dokumentären har han tigit och sopat problemet under mattan, berättar Henrik Lindell som sett det nittio minuter långa programmet.

76-årige Matthieu Ricard som är buddhistisk munk och varit tolk åt Dalai Lama, kallas av bland annat vetenskapliga forskare för världens lyckligaste man. ”Jag välkomnar dokumentären och hoppas att den kan befria offrens lidande, skriver han på sin hemsida.”

”Det är upprörande att övergreppen utförts av representanter för en religion som vill visa vägen till visdom och där man vill utrota lidande”, skriver han.

Ricard anklagas dock i dokumentären för att ha känt till övergreppen utan att reagera.

Men i en intervju med tidningen Marianne avfärdar han bestämt uppgifterna.

Listad som sexförbrytare

Strax efter det uppmärksammade tv-programmet kom uppgifter om en 75-årig buddhistisk präst som begått sexuella övergrepp på en 18-åring. Det skedde i och med en begravning i Frankrike. Prästen ska ha dragit in ynglingen på en toalett och klätt av honom, trots protester.

”Ynglingen var som besatt av onda demoner och jag ville försäkra mig om att han inte var homosexuell, sade prästen inför domstolen och hävdade att han följt ett buddistiskt protokoll.”

Kambodjanen döms nu till 20 månaders villkorlig fängelsedom. Han är även listad som sexförbrytare och tillåts inte längre organisera begravningsceremonier.

Fakta: Buddhism

Religionen är baserad på den undervisning och den lära som tillskrivs Siddharta Gautama Buddha.

Buddhismen uppstod ­någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i södra delen av Nepal.

I dag finns främst tre inriktningar inom buddhismen, med sinsemellan såväl stora som små skillnader; theravada, mahayana och vajrayana. ­Mahayana har i sin tur en rad undergrenar, så som zenbuddhism, rena land-buddhism och nichirenbuddhism.

Anhängare: cirka 500 ­miljoner.

Källa: Wikipedia

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice