Nyhet

Trumps nya flirt med USA:s evangelikaler

Donald Trump får förbön av kända amerikanska evangelikaler som bland annat Paula White. Foto: TT

Mitt i Irankrisen försöker Donald Trump nu få med Amerikas evangelikaler på sin sida.

Med "Evangelikaler för Trump", som lanserades på ett massmöte med några av USA:s mest namnkunniga predikanter, hoppas han på kristet stöd i höstens val.

 

- Våra motståndare vill stänga ute Gud från den offentliga arenan, för att implementera sin socialistiska anti-religions agenda, sa han enligt Christianpost.com, inför hundratals besökare på El Ray Jesus Church i Miami.

Det var i en av USA:s största spansktalande megakyrkor som Donald Trump häromdagen lanserade sin plan för att få med landets evangelikaler på tåget fram till valet i höst.

Med konceptet "Evangelikaler för Trump", ska han lyckas få de troende amerikanerna att stötta honom för en ny mandatperiod som president. Enligt uppgift ska så många som 76 procent av de som identifierar sig som "vita evangelikaler" ha röstat för Trump, och får han med sig även de icke-vita evangelikalerna går han för storslam.

- Inför valet 2016 arbetade evangelikala kristna så hårt (för mig) och lyckades få väljarsiffror på ett sätt som de inte lyckats med förut. Baserat på vad Paula och Cissie sagt mig, och alla andra också gjort, kommer vi att fullkomligt spränga det taket under 2020, domderade president Trump till de församlade, enligt Christian Post.

Den Paula som åsyftades heter White i efternamn och Cissie Graham Lynch. Två av de prominenta evangelikala ledare som närvarade vid sammankomsten. Med fanns också andra kristna "kändisar" som Jack Graham, Alveda King och James Dobson.

Tillsammans lade de också händerna på och bad för presidenten som inte missade möjligheten att måla upp sina motståndare i Demokraterna som motståndare till evangelikalism, liksom kristendom och religion i stort.

- Demokraterna vill rulla ut en "Antireligionsagenda" över USA, sa Trump och fortsatte;

- Evangelikaler och kristna ur alla samfund har aldrig haft en starkare förkämpe i Vita huset än nu... Vår administration kommer att vinna, för vårt land kan inte låta en av våra "radikala vänstervänner" ta över kommandot.

Offensiven mot Amerikas evangelikaler kommer mitt i Irankrisen, men ska nog lika mycket ses i ljuset av att Trump för en tid sedan blev ifrågasatt av Mike Gill, chefredaktör på ansedda tidningen Christianity Today, som krävde hans avgång.

Gill sågade presidentens hållning i moralfrågor och anklagade honom för att inte berätta sanningen. Och menade också att de evangelikaler som stöder Trump borde tänka efter hur det påverkar deras vittnesbörd om Jesus. 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare