”Trumps anhängare är vilseledda”

Pastor Paula White leder bön under eventet ”Save America”. Hon är en av de evangelikaler som stått Trump närmast. Efteråt manade hon till demonstration utan våld. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Efter stormningen av Kapitolium har sprickan i den amerikanska kristenheten blivit än djupare.

Statsvetaren Jonathan R Peterson från North Park University, Chicago, anar att slaget om evangelikalismen nu tar ny fart.

Under Donald Trumps fyra år som president i USA har han konsekvent backats upp av delar av den så kallade ”Vita evangelikalismen”.

Bland frontfigurerna har kändispastorer som Kris Vallotton och Paula White setts hylla hans ledarskap och inför valet har flera tongivande evangelikaler också påstått sig ha hört från Gud att det blir fyra år till med Trump.

Kanske har detta också bidragit till att Donald Trumps eget tal om valfusk har fått gehör hos många kristna amerikaner. Vid Trumpeventet ”Save America” som föregick stormningen av Kapitolium, där amerikanska kongressen samlats för den i vanliga fall högst formella klubbningen av presidentvalresultatet, fanns också just White med som förebedjare.

Även bland de som hörsammade Trumps uppmaning under eventet att gå till Kapitolium och inte visa sig svaga bar någon en skylt med budskapet ”Jesus saves”.

I efterhand har flera evangelikala ”superstjärnor” tagit avstånd från det som hände, men andra visar fortsatt sin tilltro till Trump och hans anklagelser om valfusk – trots att alla försöka att påvisa detta hittills misslyckats.

– President Trumps starkaste support har kommit från just vita evangelikaler. Ingenting verkar rubba stödet. Även om de fördömer våldet kommer de att hävda Trumps oskuld och att vänsteraktivister infilitrerade demonstrationen, tror Jonathan R Petersson, statsvetare på North Park University i Chicago.

Hur kommer den politiska splittringen att påverka amerikansk kristenhet?

– Det blir intressant att se. Eftersom den kristna kyrkan är så stor och divergerad finns det inte ett enda sätt som händelserna vid Kapitolium eller efterspelet av valet 2020 kommer att påverka den. Det kan sägas finnas vissa bevis för en växande ”Kristen vänster” sedan tror jag att en del kristna antagligen kommer dra sig tillbaka från politiskt engagemang när de ser ökade våldsinslag. Redan nu ser vi också att många unga kristna slutar gå till kyrkan på grund av den mix av politik och religion som är vanlig i vissa sammanhang, förklarar han.

Vad ser du för hot i förlängningen efter förra veckans händelser?

– Sedan George Washingtons tid har det varit kutym att lämna presidentämbetet i fredlig anda och sedan leva ett stilla civilt liv. President Trump kommer inte att följa den modellen utan göra allt för att underminera Bidens legitimitet. Han kommer att lämna Washington men inte den offentliga scenen och kommer med allra största säkerhet starta någon ny form av ”Maga”-plattform* eller ansluta till någon. Det riskerar leda till ett ännu större förtroendetapp till våra demokratiska institutioner som val, partier, domstolar med mera. Det värsta tänkbara scenariot är att det också producerar mer av det våld och destabilisering som vi såg vid Kapitolium.

Vad är det bästa som kan hända i efterspelet?

– Att partierna inser situationens allvar och börjar driva opinion mot varandra inom ramen för normal demokratisk anda.

Peterson som själv kallar sig evangelikal hoppas att kristnas uppvaknande efter Kapitoliumskandalen också ska ge ordet en bättre glans igen.

– De som har omfamnat Trump som en Messiasfigur är vilseledda och har blandat ihop förvirrade konspirationsteorier och ”right-wing” ideer med evangeliet, när det i själva verket är något som står i bjärt kontrast till detsamma. Jag är ledsen att ett så fint ord som ”evangelikal” som kommer från grekiskans ord för goda nyheter i stället har blivit ett ord för intolerans, exkludering och en tom religion. Jag är säker på att Jesus beskrivit sådana ”evangelikaler” som ”vittvättade gravar”. Vilket sorgligt nog är precis vad resten av världen ser i amerikansk evangelikalism. Rader på rader av vittvättade gravar.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne