Nyhet

Tro som bär åt politiskt skilda håll

Alice Bah Kunke (MP) och Sara Skyttedal (KD) bärs båda av en tro - men den går åt olika håll. Foton:TT

På vissa sätt är de lika. Två karismatiska politiker och kvinnliga makthavare som syns och som får mycket medial uppmärksamhet. Båda är öppna med sin kristna tro. Men rent politiskt är det svårt att hitta likheter mellan miljöpartisten Alice Bah Kuhnke och kristdemokraten Sara Skyttedal. Nu vill de båda till Europaparlamentet.

Alice Bah Kuhnke växte upp i en småländsk bullerbyidyll utanför Värnamo. Hennes mamma var ursmålänning sedan generationer medan pappan kom från Gambia. Den lilla Alice drömde om att bli polis eller präst men livet valde en annan väg, eller snarare vägar. För 80-talisterna blev hon känd som TV-programledare för Disneyklubben, Söndagsöppet och den egna showen Alice Bah. Sen dess har hon hunnit sommarprata, skriva en bok om kronprinsessan Victoria, grundat tankesmedjan Sektor 3, suttit som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, varit miljöchef på teknikkonsultföretag ÅF och generalsekreterare för Rättvisemärkt. Den senaste raden i Bah Kuhnkes CV är att vara Sveriges kultur-och demokratiminister, en post hon nu lämnat för att istället kandidera till Europaparlamentet.

Hur kommer det sig att du valde att lämna en ministerpost för EP-kandidatur?

– Jag bestämde mig i vintras och hade såklart vissa kval. Men till regeringen hade MP flera starka kandidater medan jag behövdes mer som en kraft i Europaparlamentet.

På vilka sätt påverkar din kristna tro ditt politiska engagemang?

– Jag definierar mig som troende kristen och har varit det sen jag var barn. Det har bland annat lett mig till en plats i Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet. Så tron bär jag i allt jag är och gör.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig i årets val till Europaparlamentsvalet?

– Att kämpa för klimatet, för demokratin och för alla människors lika värde.

Hur vill du förändra den europeiska migrationspolitiken?

– Medelhavet måste sluta vara en massgrav genom att vi upprättar lagliga vägar in i EU där alla tar ansvar tillsammans och där vi avslutar våra samarbeten med exempelvis Libyen.

Sara Skyttedal växte upp i miljonprogrammet Brandbergen och minns en otrygg uppväxt med tung brottslighet, bidragsberoende och väninnan som våldtogs.

Redan då ville hon se fler poliser och hårdare tag. Samtidigt tilltalades hon som skilsmässobarn av Kristdemokraterna familjepolitik och drömde själv om en trygg kärnfamilj.

Eftersom den familj hon hade var fattig började hon tidigt arbeta, med att städa finlandsbåtarna och sedan gå till skolan.

Sedan dess har hon hunnit ställa upp i skönhetstävlingen Fröken Sverige, vara ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, korka upp champagne i direktsänd TV efter att ha fällt Decemberöverenskommelsen, blivit kommunalråd i Linköping, kallat de forna alliansvännerna C och L för quislingar och lovat att klimatkompensera genom att flyga mera. Nu vill hon flyga till Bryssel. 


Vilka är de viktigaste frågorna för dig i årets val till Europaparlamentet? 


– Att förhindra att EU:s sociala pelare omvandlas till överstatlig lagstiftning, att möta klimathotet med utsläppsrätter och säker kärnkraft. 
Hur vill du förändra den europeiska migrationspolitiken?
– Vi stödjer förslaget om 10 000 nya gränspoliser och ser gärna nya gränsavtal med nordafrikanska länder. Samtidigt ska de länder som inte tar emot flyktingar kunna få indragna bidrag. 


På vilka sätt påverkar din kristna tro ditt politiska engagemang? 


– Jag är kristen sen barndomen där vi läste aftonbön och så. För fem år sedan konverterade jag till katolska kyrkan eftersom jag kände mig mest hemma där såväl andligt som teologiskt men jag vill inte blanda ihop politik och religion.

"Vi stödjer förslaget om 10 000 nya gränspoliser" - Sara Skyttedal

Philip de Croy

philipdecroy@sandaren.se

Taggar:

politik
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Läs vidare