Tro allt mindre avgörande vid valurnorna

Partiledare

Liten övervikt för högersidan i svensk politik bland gudstjänstbesökare. Men Socialdemokraterna är fortsatt det enskilt största partiet i gruppen. Foto: Christine Olsson / TT

Högerpartierna vann valet bland regelbundna gudstjänstbesökare, även om Socialdemokraterna fick flest röster.

Det visar SVT:s vallokalsundersökning Valu.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna fick tillsammans 51 procent av de regelbundna gudstjänstbesökarnas röster enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Men även om högerblocket vann valet även i denna grupp så skiljer sig partiernas storlekar åt jämfört med det egentliga val­resultatet. Kristdemokraterna är här dominerande med 21 procent av rösterna, medan Sverige­demokraterna samlar 14 procent, Moderaterna 11 procent och Liberalerna 5 procent.

Nedåtgående trend

Även om Kristdemokraterna är en vinnare så befinner man sig i en nedåtgående trend bland regelbundna gudstjänstbesökare. I förra valet fick partiet 25 procent. Överhuvudtaget håller gudstjänstbesökares partisympatier på att mer och mer likna den övriga befolkningen.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet i Växjö, menar att det beror på flera orsaker. Kristdemokraterna, som varit det stora partiet bland gudstjänstbesökare, är inte längre lika angelägna om att appellera till denna grupp.

– I stället försöker de att vända sig till övriga väljare. KD har nu fyra procent bland dem som inte är regelbundna gudstjänstbesökare, där går man fram och håller ställningarna. Det är väldigt viktigt för dem, därför att den gruppen är så stor, säger han.

Vill agera självständigt

Dessutom håller hela samhället på att individualiseras. Om väljare förr hade en tendens att rösta som andra i samma samhällsklass eller intressegrupp så vill vi i dag i högre grad agera självständigt.

– Att man är kristen får mindre betydelse när man röstar, ­säger han.

Sverigedemokraterna har alltid haft svårt att locka gudstjänstbesökare, men får i vallokalsundersökningen 14 procent. Magnus Hagevi tycker dock inte att det rör sig om en normalisering av partiet.

– Det är fortfarande en grupp där SD har ganska svagt stöd, de ökar från låga nivåer. SD är fortfarande starkast bland sekulära.

Historia av att vara ett kyrkoparti

Moderaterna har svårt att locka denna väljargrupp, trots att partiet har en historia av att vara ett kyrkoparti, speciellt för väljare inom Svenska kyrkan.

– Jag tänker mig att många väljare identifierar sig som borgerliga i första hand, och sedan väljer de parti. Då väljer gudstjänstbesökare i högre utsträckning Kristdemokraterna än Moderaterna, säger Magnus Hagevi.

Starkt bland gudstjänstbesökare

Socialdemokraterna står numera starkt bland gudstjänstbesökare (28 procent), en grupp där partiet traditionellt haft svårare att locka väljare. Muslimer röstar i hög utsträckning på partiet, men det är troligen en relativt liten andel muslimer som i Valu svarat att de besöker gudstjänst regelbundet.

– Så de regelbundna gudstjänstbesökarna som röstar på Socialdemokraterna är i huvudsak kristna, säger han.

Sändarens väljarundersökning bland pastorer och diakoner i Equmeniakyrkan visade på en kraftig vänstervåg där det vinnande högerblocket endast skulle samla 20 procent av rösterna. Enligt Magnus Hagevi kan resultatet påverkas av att pastorer och diakoner är högutbildade.

– Sedan kan det också handla om skillnader mellan det som kan ses som en slags folk och ledare, kanske att gudstjänstbesökarna kan ses som folket, och pastorer och diakoner som ledare. De tendenser som finns i folket brukar bli mer extrema bland ledare.

Taggar:

Val 2022

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne