Joel Halldorf: Trion som måste lösa Equmeniakyrkans ödesfråga

Lasse Svensson får under sin sista mandatperiod som kyrkoledare de kommande fyra åren Joakim Hagerius och Karin Wiborn som sina närmaste medarbetare. Joel Halldorf tycker till om trion. Foto: peter hoelstad

Efter en lång och turbulent process har Equmeniakyrkan fått sina nya kyrkoledare.

Teologen Joel Halldorf tror att Joakim Hagerius, Karin Wiborn och Lasse Svensson kommer att komplettera varandra.

Joakim Hagerius fick 90,6 procent av rösterna, Karin Wiborn 74,8 procent och Linda Alexandersson 27,5 procent. Kyrkoledare Lasse Svensson får därför sällskap av Joakim Hagerius och Karin Wiborn som biträdande kyrkoledare.

Men vägen fram till måndagens valresultatet har inte varit spikrak. Kritiker har hävdat att processen inte varit transparent och demokratisk.

Joel Halldorf, som är teolog, kulturskribent och lärare vid Enskilda högskolan, har följt hur andra samfund hanterat sina kyrkoledarval.

— Om man jämför med dem så har Equmeniakyrkan låtit val och årsmöte ta mycket längre tid. Det jag sett av processen i Equmeniakyrkan är att den varit väldigt genomarbetad, just eftersom kyrkan har en så stark demokratisk tradition, säger han.

Att Linda Alexandersson ändå fått stöd av flera församlingar tror han beror på en spänning mellan kyrkoledningen i Stockholm och vissa andra delar av samfundet.

— Det har alltid funnits en känsla i det gamla Missionsförbundet, och i viss utsträckning i Baptistsamfundet, att det är Stockholm som styr. Jag har förstått från olika håll att man nu ville visa att det inte ska gå för enkelt för kyrkoledningen att få igenom sina kandidater, säger han.

Linda Alexandersson kan också ha fått stöd eftersom hon appellerade till en väckelsetradition inom Equmeniakyrkan som somliga saknade i ledningen. Hon blev inte vald, men Joel Halldorf tycker ändå inte att kyrkoledningen är likriktad.

— Det finns en väldig bredd hos dem, och det tror jag att man kommer att bli varse, säger han.

Joel Halldorf beskriver kyrkoledaren Lasse Svensson som en samlande kraft i samfundet. Han står för en slags folkkyrklighet.

— Han har lite samma roll som Pelle Hörnmark hade i pingst. Han är jovialisk och inbjudande. Det är inte någon man förknippar med teologiska spetsfundighetsdebatter eller hårda strider. Han är en person man gärna tar en fika med, säger Joel Halldorf.

Joakim Hagerius har ett starkt fokus på den lokala församlingen. Joel Halldorf ser honom som en progressiv evangelikal.

— Han ser den lokala församlingen som det främsta uttrycket för kyrkans liv. Han är också väldigt inriktad på att ta ut en riktning och finna en rörelse åt det hållet, Han är en ledartyp på det klassiska sättet, säger han.

Karin Wiborn står närmare den fromhetstradition som dominerar Equmeniakyrkan i Stockholm.

— Hon har en enorm erfarenhet av ekumeniskt arbete och breda ekumeniska kontakter. Hon har också erfarenhet av att leda ett kansli. Jag misstänker att hon kommer få den rollen att hålla ihop arbetet i Alvik, säger hon.

Det nya teamet står nu inför stora utmaningar.

— Det handlar ju om att skapa förutsättningar för att få livskraftiga lokala församlingar i Equmeniakyrkan, något som är en ödesfråga.

Kyrkoledarna kommenterar:

Lasse Svensson: ”Jag är tacksam och glad över att Kyrkostyrelsens förslag fick så stort och tydligt stöd och jag är för egen del taggad att fortsätta på min post och samtidigt väldigt glad över förmånen att få arbeta nära tillsammans med Karin och Joakim som båda  är drivna och lyhörda ledare med massa energi. Det finns många viktiga frågor framöver att arbeta med och vi går nu vidare tillsammans och vi går med Gud!"

Karin Wiborn: ”Jag är glad och tacksam över att återvända till mitt modersamfund. Jag är också glad över mina år på Sveriges kristna råd, och ser fram emot att bära med mig ekumeniska erfarenheter in i Equmeniakyrkan. Ser också fram emot att arbeta i ett delat ledarskap. För min del dröjer det till 1 januari innan jag på heltid börjar min tjänst."

Joakim Hagerius: ”Jag känner mig mycket tacksam och glad för det stora förtroende som visats mig. Det är också skönt att få ett besked efter en lång väntan. Nu är jag sugen på att dra igång. På söndag är det gudstjänst och avskiljning och på måndag kavlar vi upp ärmarna."

Fakta: Detta har hänt:

I februari meddelade Equmeniakyrkans styrelse att man avsåg att föreslå kyrkokonferensen att välja Lasse Svensson till kyrkoledare och Joakim Hagerius och Karin Wiborn till biträdande kyrkoledare. Namnen hade vaskats fram genom i en grundlig urvalsprocess av de från början 29 nominerade kandidater som sagt sig vara villiga att stå till förfogande.

Bara några dagar efter styrelsens besked meddelade Arvika Equmeniakyrka att man avsåg att föreslå sin egen pastor Linda Alexandersson till biträdande kyrkoledare till kyrkokonferensen.

Under våren och sommaren har flera debattinlägg i Sändaren pläderar för Linda Alexandersson. Flera debattörer har kritiserat styrelsen och efterlyst en mer transparent hantering av hela processen.

Efter sommaren har dock även debattörer stöttat kyrkostyrelsens förslag.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.