Tre vill växa tillsammans

Det märktes en stark vi-känsla när metodister, missionskyrkliga och baptister möttes i Norrköping för en temadag under rubriken ”Växa tillsammans”. Men när det gäller tanken på en gemensam kyrka finns frågor fortfarande kvar.

Immanuelskyrkan i Norrköping för platsen för temadagen. Missionskyrkans evangelist Carl-Olov Hultby slog an tonen genom att i sitt inledande bibelstudium poängtera kristendomens starka ”vi-känsla”. Det handlar väldigt lite om ”jag”, betydligt mera om ”vi” och ”oss”. Han konstaterade också att ”vi-känslan” ligger i tiden, och anknöt till nyvalde presidenten Barack Obamas slogan ”Yes we can”.
Om de tre samfunden Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan kan säga detsamma om en gemensam framtid återstår att se. På Norrköpingsdagen fick de cirka 80 deltagarna en genomgång av processen så här långt. Det som började i mitten av 1990-talet med att några av samfundens ledare började träffas för samtal och bön är nu inne i ett stadium där tre arbetsgrupper har till uppgift att förtydliga visionen om hur denna framtidens kyrka ska kunna komma att se ut.
- Vi vill bilda en ny kyrka, inte slå ihop tre gamla, betonade Sören Carlsvärd, ordförande i samfundens ledningsgrupp för processen.
Och det fina med det är, framhöll Metodistkyrkans ekumeniske talesman Anders Svensson, att man slipper ta lite från varje sammanhang i någon sorts millimeterrättvisa när man skapar den nya kyrkan, utan att man istället kan tänka nytt i utmaningen att låta alla vara med och bygga.

Stort frågetecken
Men det är ovissheten om hur den nya kyrkan kommer att bli, som ändå utgör det stora frågetecknet ute i församlingarna, framkom det under panelsamtalet. Det är svårt att förhålla sig till något som man ännu inte vet hur det kommer att bli.
Johan Nilsson, ordförande i ungdomsorganisationen equmenia betonade att bygget av den nya kyrkan måste komma underifrån. Det är församlingsmedlemmarna som ska driva på. Så var det när equmenia bildades av de tre samfundens ungdomsorganisationer. Johan Nilsson ställde också frågan om alla behöver vara med i det nya bygget?
- Kan vi lämna 50 gnällförsamlingar utanför?
En klurig fråga värd att fundera på, tyckte han själv.
Erling Andersson, SMK-pastor i Nässjö, var inte särskilt förtjust i den pågående processen, som han tycker kostar för mycket i tid och kraft.
- Jag tror inte det går att bygga upp något nytt. Möjligen att de ekumeniska församlingarna som är ivrigast och nya församlingsbildningar kan skapa ett nytt samfund tillsammans.
Ett förslag som dock inte vann något vidare gehör.
Namnfrågan kom också upp. Namngivningen ligger långt fram i tiden. Men Anders Svenssons tips var att ordet ”Svenska” i n t e kommer att finnas med. Johan Nilsson ansåg att den nya kyrkans medlemmar skulle kallas lärjungar.
- Lite gammeldags kanske, men betydligt bättre än missionare, baptister eller metodister i allafall.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.