Tomas Boström firar jubileum med nya sånger från livet

Tomas Boström

Tomas Boström var bara 11 år när han första gången uppträdde. Nu, 59 år senare, är han kanske mer produktiv än någonsin.
Foto: Privat

70 år i livet och nästan 60 år som artist. Tomas Boström har tveklöst många saker att fira, och han gör det genom en ny, personlig och avskalad skiva.
–  Det är ju så fantastiskt roligt att vara i den här processen med att skriva en sång, säger den nyliga jubilaren.

Livet leker. Orden är bland de första Tomas Boström säger när Sändaren ringer upp honom i hemmet på Gotland.
– Om jag vetat att det skulle vara så här bra att fylla 70 år så skulle jag gjort det för länge sedan, säger han och skrattar.
Bara några veckor har gått sedan visförfattaren, trubaduren och resepredikanten Tomas Boström fyllde just 70 år. Och musiken, den fortsätter flöda.
– Alltså, jag har inget val. Vad skulle jag göra annars?

Började uppträda i 11-årsåldern

Tomas var bara i 11-årsåldern när han började uppträda på olika lokala fester och tillställningar. Sedan har det bara puttrat på, som han själv beskriver det.
– Det är ju så fantastiskt roligt att vara i den här processen med att skriva en sång. Man går med en idé och harvar utan att något händer, och så plötsligt blir det en ketchupeffekt så har man inte skrivit bara en utan fyra låtar. Det är väldigt behagligt.
Och många sånger har det blivit. Antalet album som nu finns utgivna digitalt på Spotify börjar ticka uppåt 20. Ytterligare några inspelningar finns i gömmorna.
– Det är ju fantastiskt att jag kunnat hålla på i alla dessa år utan att ha haft någon dunderhit. Jag tycker det är ett mirakel.
Men, konstaterar han, så har han heller aldrig haft några anspråk på att fylla de stora arenorna.
– Jag har bara kommit med min gitarr. Finns det något kapell ledigt så tar jag gärna det. Det spelar ingen roll om det är 250 som lyssnar eller 25, det är lika roligt hela tiden.

Utbildning till pastor

Med i bakfickan har han också en utbildning till pastor i Metodistkyrkan.
– Jag har alltid varit fascinerad av Jesus. Vi har varit kompisar hela livet och det präglar ju mina sånger, konstaterar han.
I nära anslutning till 70-årsdagen passade Tomas Boström på att släppa det nya albumet ”Född 53”. En skiva som han beskriver som någon sorts försök till en sjungen biografi.
– Jag har skrivit jättemycket de senaste tio åren. Jag har kanske varit mer produktiv än någonsin. Jag har inte haft något jag måste leva upp till, så jag har kunnat unna mig en frihet.
En dag tog han några sina sånger och åkte till Micke Lyander på Sandkviestudion. Mest för att dokumentera de nya sånger som han skrivit.
– Men redan efter första sången sa han; ”det här måste vi ge ut, det fattar du väl?”. Det hade jag inte tänkt men då blev det så.

Möten ut efter vägen

Låtarna handlar om livet och om ögonblick som drabbat honom, men inte minst om möten ut efter vägen.
– Jag har under årens lopp drabbats av människor, som betytt jättemycket för mig. Det är via dem jag lärt känna mig själv och också fördjupat min Gudsrelation. Så det är en hommage till alla de här märkliga människorna som rör sig i mitt liv, säger Tomas Boström.

Rösten och gitarren bär

På skivan har snygga gitarriff och stora produktioner lagts åt sidan. I stället är det hans egen röst och gitarr som bär.
– Det var för att göra det så ärligt som möjligt. Här kan man inte gömma sig bakom något, det är så här det är.
Hans kalender framöver är välfylld under 2023. Där finns inte något som tyder på att han slagit av på takten.
– Eller tja, lite slår jag väl av. När jag var yngre gjorde jag 150 spelningar på ett år. Nu gör jag kanske 70, säger han.
Det finns inte heller något som tyder på att ”Född 53” är det sista albumet som Tomas kommer släppa.
– Så länge jag har lust och har möjlighet så är det nog väldigt lite som kan stoppa mig från att fortsätta, summerar han.

Fakta: Tomas Boström

  • Föddes 1953 i småländska Ankarsrum, men bor sedan många år tillbaka på Gotland.
  • Sommarpratade i P1 år 2001.
  • Han har skrivit en mängd psalmer, såsom ”Sjung till Guds ära” och ”Se Guds lamm”.
  • I somras tilldelades han medalj av kungen ”för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.
  • Debuterade 1969 med skivan ”Min kära”, som följts av drygt 20 ytterligare releaser. Några av de mest kända sångerna är till exempel: Till din blomstrande äng, Fridens Pensionat, Vattenbrynet, Jag är en människa.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice