Tjuvstart med ­utfrågningar i Vårgårda

John Eidering i samtal med Kristdemokraternas Arne Olsson, som också är aktiv i en Equmeniakyrka. Foto: Björn Emanuelson

Vårgårda är känt för att stå värd för Equmenia­kyrkans nationella partiledarutfågningar i augusti.

Men nu har också en lokal variant genomförts.

– Vi är nöjda med utfallet, säger pastor John Eidering.

Som pastor i Vårgårda kunde man tänka sig att John Eidering skulle nöja sig med höstens partiledarutfrågningar på orten.

Han tycker också det är en fantastisk möjlighet med dessa samtal, men har samtidigt funderat över hur man är tydlig med evangeliet på bästa sätt i de sammanhangen.

– Som lokal pastor brinner jag ju i första hand för att det vi gör ska hjälpa människor i bygden att hitta en tro.

Planerat för lokal utfrågning

För att testa sina tankar har han under en tid tillsammans med församlingsmedlemmarna Lina Blomdahl och Josef Tingbratt planerat för en lokal utfrågning. ­Efter fyra kvällar på två veckor, där John fått intervjua alla de lokala toppkandidaterna under kyrkans tak, är de i mål.

Mellan 60 och 80 personer kom för att lyssna per kväll (minst 50 var målet) och även om politikerna helst ville prata om skola, där Vårgårdas högstadie halkat efter i nationell ranking det senaste, kunde han också rikta in samtalet på frågor som står kyrkan nära.

Som integration och social utsatthet.

– Där kunde man se att många nog inte hade så bra koll på hur många i kommunen som faktiskt hamnar utanför systemen. Men jag förstår att det inte är alldeles enkelt.

Åhörarnas frågor

Efter att varje lokalpolitiker ställts mot väggen av John i ungefär 25 minuter var det dags för åhörarnas frågor innan John avslutade med att dela något av vad kyrkorna gör.

– Det här är tänkt som ett möte med lokala politiker och inte en kristen samling men jag tycker det är viktigt att kunna berätta något om vår tro och vad vi gör. Varje kväll har jag kunnat berätta om hur kyrkorna i bygden ber för orten och för politikerna. Jag tycker vi har visat för oss själva att man kan kombinera en sån här utfrågning med att också vara tydlig med evangeliet.

Blir det en repris nästa val?

– Vi får se men folk har ­redan börjat prata om vad vi skulle kunna göra annorlunda nästa gång så...

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne