Tidigare EFS-ledaren blir pastor i Equmeniakyrkan

Från Svenska kyrkan till Equmeniakyrkan. Från präst till pastor.

Den i dag ovanliga resan gör EFS tidigare missions­föreståndare Anders Sjöberg. I maj blir han pastor i Donsö missionskyrka.

Han ska snart fylla 65 år, men ändå tvekar han inte att börja på ett helt nytt kapitel i livet. Anders Sjöberg ser fram att tjänstgöra i en av Equmeniakyrkans större församlingar i Göteborgs södra skärgård.

– Det finns inte på min agenda att gå i pension än. Om jag får leva och ha hälsan så tänker jag arbeta tills jag är sjuttio plus, säger han.

Anders Sjöberg förknippades länge med EFS och mellan åren 2001 och 2009 var han rörelsens missionsföreståndare. Under de senaste tio åren har han dock rört sig i många olika kyrkliga sammanhang och han har bland annat undervisat på Hönökonferensen.

Under pandemin har han tjänstgjort som komminister i en församling i Svenska kyrkan, och det har varit hans första tjänst som präst i en församling.

– Under fjolåret hade jag 35 begravningar och att sitta i de själavårdssamtalen har varit mycket lärorikt. Det är en lärdom från Svenska kyrkan, att lyssna innan man talar. Jag har nog varit dålig på det ibland, säger han.

Han berättar att han är mycket tacksam för tiden som komminister, men att det finns det han inte kommer att sakna. Han har aldrig känt sig bekväm med prästkrage och den liturgiska klädseln i Svenska kyrkan.

– Jag har inte riktigt den ämbetssynen. Det blir inte riktigt jag när jag sätter på mig alla prästkläder, säger han.

Han känner sig också mer hemma i den lågkyrkliga väckelsetraditionen som är stark i Göteborgs skärgård.

– Den här fromheten har alltid appellerat till mig. På Donsö har man också kunnat gå genom historien utan att församlingen splittrats, något som annars varit väldigt vanligt. Det tilltalar mig också, att man kan hantera mångfald inom församlingen, säger han.

Anders Sjöberg har ett stort intresse för Israel och judendomen. Kontakten med judiska lärare har påverkat hans egen syn på teologi.

– Inom judendomen kan två åsikter finnas sida vid sida utan att man måste prata ner den andre. Jag mötte en rabbi som sa att  sanningen inte är förankrad i tolkningen av ­ordet, utan i själva ordet. Därför måste man alltid vara beredd att ompröva, ­säger han.

Den inställningen tar han med sig in i Equmeniakyrkan, där det finns vissa teologiska ståndpunkter som traditionellt skilt sig från Svenska kyrkan. Det gäller till exempel frågan om objektiv eller subjektiv försoningslära.

– Jag menar personligen att de olika försoningslärorna kompletterar varandra. När man renodlar så tror jag det blir fel. Det kan bli försoning mellan försoningsläror också, säger han och skrattar.

Anders Sjöberg installeras den första maj i Donsö missions­kyrka.

Fakta: Anders Sjöberg

Ålder: 66 år.

Yrke: Präst, bibellärare och reseledare. Han har tidigare varit missionsföreståndare för EFS.

Aktuell: Slutar som föreståndare i Donsö missionskyrka men fortsätter som pastor.

Böcker: Anders Sjöberg har skrivit flera bibelkommentarer.

Övrigt: Har ett stort intresse för Israel.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice