Teologen och ingenjören har en podd ihop

Hur ser universums ursprung ut och kan man matematiskt räkna ut behovet av förlåtelse? Om detta och lite till handlar den färska podden Teologen och Ingenjören.

En podd eller poddradio är en metod att publicera, och för lyssnaren att prenumerera på, ljudfiler via internet. Men den som därför förväntar sig snabba klipp, galna ljudeffekter och snabbpratade radioröster lär bli besviken. Bibelvetaren Rikard Roitto och reglerteknikern Johan Gunnarsson bjuder istället på tvärvetenskaplig slow cooking och ett gott samtal.

– Vi är inte p3-mediala och kör inte i höghastighet, säger Rikard Roitto som till vardags forskar i Nya testamentet på Teologiska högskolan.

Han är en teknikintresserad teolog som under gymnasieåren pysslade med programmering av datorer med sådan talang, att det ledde till Sverigemästerskapen i kodning. Johan Gunnarsson är en teologiskt intresserad ingenjör och forskare som söker Gud bakom referenssignaler, mätfel och Bodediagram.

Idén till en gemensam podd föddes i Linköpings Missionsförsamling där de båda är medlemmar och aktiva. Genom podden kan tankemönster från olika världar brytas mot varandra och öppna nya dörrar. Här ryms inte bara teknik och teologi utan också beteendevetenskap som är ännu ett gemensamt intresse.

Somliga menar att det finns en inbyggd motsättning mellan kristen tro och naturvetenskap. Detta trots att exempelvis teorin om Big Bang lades fram av den katolska prästen och astronomen fader Georges Lemaître. För Roitto och Gunnarsson är det just gränslandet mellan teknologi och teologi som lockar och Roitto berättar för Sändaren att det är fråga rent nörderi.

Rikard Roitto, som även är pastor i Equmeniakyrkan, ser samtidigt flera utmaningar för både  teologin och kyrkan när det gäller naturvetenskap. Det kan handla om relationen människa och maskin eller huruvida robotar skall få mänskliga rättigheter, något som hans THS-kollega Susanne Wigorts Yngvesson lyft i sin etik-forskning. Men det kan också vara att utrymmet för naturvetenskapligt orienterade ungdomar är för snävt i många församlingar. Kyrkan måste bli bättre på att ta tillvara på naturvetenskapliga perspektiv, att ge dessa ungdomar utrymme där teknik och naturvetenskap blir ett parallellt språk till kyrkans. Som lärare på en teologisk högskola menar Roitto att man dessutom måste bli bättre på att rusta blivande pastorer och diakoner för att möta människor med just det där andra språket och med ett annat tänk.

Kanske är en podd av spännande samtal och oförutsägbara mönster precis det som behövs för att göra teologin mer tekniktillvänd och naturvetenskapen teologiskt nyfiken, vem vet?

 

 

 

Taggar:

TEOLOGI

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.