Kristna på talibaners dödslista

Talibanernas seger har skapat panik bland många afghaner.

För kristna, men även för många andra, blir nu livet ännu svårare i Afghanistan.

Under 20 års tid har afghaner fått uppleva något av frihet och mänskliga rättigheter, även om det skedde i ett land som också präglades av korruption av övergrepp. Men nu fruktar många att talibanernas seger kommer att vrida klockan tillbaka till medeltiden. 

Nasim är en av alla dem som blivit avvisade från Sverige till Afghanistan under de senaste åren. I sms till en svensk vän berättar han att han i helgen mötte talibaner. När de insåg att han inte förstod språket pashto, som talas av folkgruppen pashtuner, slog de honom. Han har svårt att sätta ord på det han nu upplever eftersom skräcken är förlamande.

— Min hjärna fungerar inte och jag kan tyvärr inte förklara hur det känns, skriver han.

Han ber nu om hjälp att kunna ta sig till Iran, där han är född och där hans familj finns. Men han kan egentligen inte förstå hur någon skulle kunna gripa in och hjälpa honom. 

— Jag vill bara en gång till ta mig härifrån, det tänker jag mycket på. Jag är rädd för talibanerna.

I Växjö finns Kasra Saadat, som har sina rötter i landet men som idag arbetar i Equmeniakyrkan i Växjö, samtidigt som han studerar teologi på Enskilda högskolan. Han sörjer utvecklingen.

— Jag är djupt ledsen över att Afghanistan verkligen går utför med talibanernas ankomst. Jag är mest ledsen för tjejerna och kvinnorna som haft stora förhoppningar och en allmän plan för sin framtid, men nu är alla deras förhoppningar och önskningar borta, säger han.

Han är också mycket orolig för de kristna som finns i Afghanistan. Redan tidigare var landet ett av de absolut farligaste för kristna. 

— Innan talibanerna anlände hade de dåliga förhållanden som kristna, med talibanernas ankomst är situationen helt katastrofal för dem, säger han.

 Han har kontakt med kristna i Afghanistan som fruktar för sina liv.

— Om talibanerna har minsta misstanke om att de är kristna kommer de att döda dem utan nåd. Situationen är mycket, mycket dålig för kristna. Ingen kristen får bo i Afghanistan längre, inte ens i hemlighet, eftersom talibanerna verkligen kommer att förstöra både för honom själv och hans familj. Alla kristna tänker nu på att fly och åka till en säker plats.

De människor han har kontakt med sörjer att de förlorat den frihet som de ändå hade. De är också mycket oroliga och rädda inför vad som kommer ske.

— Men vissa religiösa fanatiker är också glada över talibanernas ankomst.

Kasra Saadat är precis som många andra chockad över att Afghanistans militär kollapsade på bara några veckor. Det svaga motståndet gör att han misstänker att någon form av överenskommelse träffats med talibanerna.

— Både regeringen och talibanerna svek det afghanska folket och Afghanistan återvände officiellt till stenåldern. Mitt land är i en mycket dålig situation, säger han.

— Afghanistan har försökt göra framsteg i 20 år, men med talibanerna kommer det inte att bli några framsteg. Mer fattigdom, mer arbetslöshet, mer migration, mer död väntar på Afghanistan.

Både regeringen och talibanerna svek det afghanska folket och Afghanistan återvände officiellt till stenåldern. Kasra Saadat

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice