Experten: Kina har redan påbörjat offensiv mot Taiwan

Billion Lee

Billion Lee grundade den taiwanesiska faktagranskande organisationen Cofacts.  Foto: Jonas Cullberg

Taiwan lever under ett växande hot om att bli invaderat av Kina. Men på ett sätt har kriget redan börjat: Landet utsätts ständigt för informations­krigföring och cyberattacker från Kina.  

Taiwan kallas ibland för världens farligaste plats. Det handlar inte om att gatorna i huvudstaden Taipei, med dess neonljus, många tempel och nattöppna gatumarknader, skulle vara otrygga. Det syftar på att Taiwan riskerar att bli spelplats för en konfrontation mellan två kärnvapenmakter: USA och Kina.

Erkänns av några få länder

Taiwan fungerar i praktiken som en självständig demokratisk stat, men erkänns bara av några få länder. Peking ser i sin tur Taiwan som en del av Kina och har som uttalad plan att ta över ögruppen – med våld om det behövs. Samtidigt vill en överväldigande majoritet av taiwaneserna behålla den nuvarande situationen, där Taiwan är självstyrande och fritt från Kina.
 

Charles Li, chefsanalytiker på internetsäkerhetsföretaget Team T5, och hans kollega Che Chang på hjälper den taiwanesiska regeringen att stå emot kinesiska cyberattacker.

De senaste åren har Kina betett sig allt mer hotfullt mot Taiwan. Kinesiska stridsfartyg tränger sig allt oftare över den inofficiella gränsen i Taiwansundet. Stridsflygplan flyger med jämna mellanrum in i Taiwans luftförsvarszon.
Taiwan har mött det växande hotet genom att nyligen förlänga den allmänna värnplikten från fyra månader till ett år, och med att kraftigt höja försvarsbudgeten. Öriket ska också stärka sitt militära utbyte med USA, som är dess främsta allierade. USA har dock som strategi att inte avslöja huruvida de kommer att försvara Taiwan militärt i händelse av en kinesisk invasion.
Samtidigt pågår en annan form av kinesiska attacker mot Taiwan för fullt.
– Som jag ser det har kriget redan börjat på internet, säger Billion Lee, grundare av den taiwanesiska faktagranskande organisationen Cofacts.
– En militär attack mot Taiwan skulle bli mycket dyr för Kina, i form av pengar, vapen och människoliv. Så de har redan börjat försöka påverka taiwaneser att bli mer välvilligt inställda till Kina för att kunna ta över Taiwan utan att behöva ta till våld, fortsätter Billion Lee.

Informationskrigföring

Hon syftar på informationskrigföring. Taiwan är världens främsta mål för utländsk desinformation, och har haft den positionen nio år i rad, enligt forskningsinstitutet V-dem vid Göteborgs universitet. Informationskriget sker bland annat i form av att Kina sprider falska nyheter och rykten i sociala medier i Taiwan. Dessa ger en bild av att Taiwans demokrati fungerar dåligt och att öriket inte kan försvara sig.
– Det är ofta budskap om att Taiwan kommer att överges av omvärlden om Kina invaderar, som ett föräldralöst barn, säger Billion Lee.
Hennes arbete med Cofacts är ett sätt att möta problemet. Cofacts gör det möjligt för taiwaneser att rapportera in uppgifter och video­klipp som sprids i sociala medier. En grupp volontärer faktakollar sedan uppgifterna, skickar tillbaka resultatet, och sprider det bland Cofacts användare så att de kan dela det med sina vänner.

Regelbundna cyberattacker mot Taiwan

En annan aspekt av Kinas digitala krig är regelbundna cyberattacker mot Taiwan. Detta blev särskilt påtagligt när Nancy Pelosi, dåvarande talesman för USA:s kongress, reste till Taiwan sommaren 2022. Det var första gången en så tung amerikanska politiker besökte Taiwan på 25 år, trots varningar och skarp kritik från Peking.
 

På gatorna pågår livet som vanligt men oron för en invasion dock finns i bakhuvudet hos de flesta taiwaneser.

Den kinesiska armén svarade på besökte med att inleda en stor militärövning i Taiwansundet och satte samtidigt in en digital offensiv mot Taiwan. I taiwanesiska sociala medier spreds falsk information om att Kina evakuerar sina medborgare från Taiwan på grund av krigsrisk, och att en taiwanesisk flygplats var på väg att bombas.
Samtidigt dök plötsligt meddelanden upp på digitala skyltar i Seven eleven-butiker runt om i Taiwan med budskapet ”krigshetsare Pelosi ut ur Taiwan”. Hackare slog också ut Taiwans president Tsai Ing-wens officiella hemsida.

20 miljoner cyberattacker om dagen

Taiwan utsätts för omkring 20 miljoner cyberattacker varje dag, enligt uppgifter från taiwanesisk underrättelsetjänst. Kina står för en klar majoritet av attackerna.
– Det rör sig antingen om hackare som arbetar direkt för den kinesiska staten, eller fristående grupper av hackare som rekryterats av staten för att utföra tillfälliga uppdrag, säger Charles Li, chefsanalytiker på internetsäkerhetsföretaget Team T5 när Sändaren träffar honom på företagets kontor högt upp i en skyskrapa i Taipei. Team T5 grundades för att hjälpa den taiwanesiska regeringen och örikets näringsliv att stå emot kinesiska cyberattacker.
Ett par våningar längre ner i huset är ett klassrum fullt av universitetsstudenter som deltar i Team T5:s utbildning för att arbeta med it-­säkerhet. Det är en växande bransch i  Taiwan. Parallellt med data­intrång som ska sprida instabilitet i Taiwan sker nämligen också omfattande attacker mot taiwanesiska företag.
– De stjäl information och skickar den vidare till kinesiska myndigheter, säger Charles Li.

Ett mål för attackerna är Taiwans elektronikindustri, som är världsledande och producerar avancerade komponenter till allt från datorer till bilar och militära robotar.
– Kinas mål är att stjäla företagens information för att kunna tillverka samma teknologi själva, säger Charles Li.
Bedömare ger olika bild av risken för att Kina invaderar Taiwan.
– Jag är inte orolig över att Taiwan ska anfallas imorgon, säger Brian Hioe, journalist som driver New Bloom Magazine, en tidning som fokuserar på samhällsfrågor i Taiwan.
– Kanske kan de anfalla på lång sikt men även då finns det hinder som Kina måste övervinna, till exempel att transportera hit tillräckligt många soldater för att klara en invasion. Även om de skulle klara det skulle det bli enorma dödssiffror för Kina. De har inte utkämpat ett krig på 40 år och det här skulle vara en invasion av liknande storlek som D-dagen under andra världskriget, säger Brian Hioe.

Oron för invasionen i bakhuvudet

Han tillägger att oron för en invasion dock finns i bakhuvudet hos de flesta taiwaneser.
– Det finns stunder då rädslan blir mer påtaglig, till exempel efter Rysslands invasion av Ukraina, säger Brian Hioe.
Natochefen Jens Stoltenberg varnade nyligen för att en rysk seger i Ukraina skulle uppmuntra Kina att ta Taiwan med våld. I Ukraina föregicks Rysslands fullskaliga invasion 2022 av omfattande ryska cyberattacker innan kriget inleddes. Charles Li på Team T5 befarar att de allt fler kinesiska cyberattackerna mot Taiwan talar för att något liknande är på gång.  
– Kina fokuserar på att cyberattacker mot infrastruktur i Taiwan, särskilt mot transportindustrin. Så var inte fallet innan år 2020. Det kan vara ett tecken på att de förbereder något, säger Charles Li.
– Min personliga bedömning är att ja, det kommer att ske en militär attack, om inte det kinesiska kommunistpartiet kollapsar. De förbereder sig, säger Charles Li.

Fakta: Taiwan

  • Ögrupp som består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om Kinas fastland.
  • Det kinesiska nationalistpartiet KMT tog kontroll över ögruppen 1949 efter att ha förlorat det kinesiska inbördeskriget mot kommunisterna, och utropade en egen republik.
  • Sedan dess har Kina haft som ambition att ta över Taiwan, och ”återförena” ögruppen med fastlandskina.
  • Taiwan har 23,5 miljoner invånare och är en demokrati med yttrandefrihet, fria val och en välfungerande ekonomi.
  • Taiwan har gjort sig känt som Asiens mest progressiva land, med lagliga hbtq-äktenskap, regionens mest omfattande pressfrihet och ocensurerat internet.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Landguiden

Jonas Cullberg

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag hoppas och tror att Ukraina och Taiwan har ett nära samarbete, inte minst i frågor om cybersäkerhet!

 

Till minne

Söndagsservice