Nyhet

Tågresan som förändrade världskonferensen

Carin Dernulf är gärna på spåret. Foto: Mikael M Johansson

Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf tog tåget till ett Internationellt kyrko-
styrelsemöte, och blev två timmar försenad – men påverkade å andra sidan inriktningen på en världskonferens 2020.

Equmenia har redan en policy om tåg framför flyg, men Dern-ulfs resa till Frankfurt och International federation for evangelical churches, IFFEC, var ovanligt lång

– Det var förseningar åt båda håll så resan hem tog 17 timmar. Då var man lite trött på det i slutet. Men jag uppskattar tåg, och hoppas det blir ännu bättre förbindelser inom Europa framöver.

Samtidigt inser hon att synen på klimatarbete skiljer sig en del mellan länderna som representeras i styrelsen. Att hon tagit tåget möttes med blandade reaktioner från IFFECS styrelsemedlemmar, som till stor del består av kyrkoledare från olika hörn av världen, där hon är den enda kvinnan.

– Jag bestämde mig för att med tågresan som utgångspunkt föra upp klimatfrågan på dagordningen. Det ledde till att klimatet nu blir en av huvudfrågorna på världskonferensen 2020. Jag är väldigt glad över att vi enades runt det, för här har vi en fråga där vi som kyrkor med alla våra medlemmar i världen verkligen kan vara med och göra skillnad.

Tar du tåget även 2020?

– Den är i USA, så det blir svårt. Vissa resor behöver man prioritera men sedan tror jag vi behöver börja tänka att man kan använda sig mycket mer av Skype och webblösningar för framtida möten. Och när det är möjligt måste jag säga att tåg är ett fantastiskt sätt att resa, för klimatet men också för själen. Att sitta på ett tåg ger tid att vila, tänka eller jobba om man behöver det. För många ett välbehövligt avbrott i vardagens stress.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare