Nyhet 1

"Tack vare vanligt folk står vi på benen"

På fredag begravs Eric Torell, 20-åringen med Downs syndrom som sköts till döds av polisen i centrala Stockholm. Familjen välkomnar alla till en gudstjänst i Gustaf Vasa kyrka. - Det är tack vare stödet från vanligt folk som vi står på benen, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Eric Torell sköts ihjäl av polisen när han rymde hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. Han hade Downs syndrom och enligt Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Familjen kommer att ta farväl vid en privat minnesstund. Men innan dess hålls en gudstjänst i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm dit alla som vill får komma.

- De som har stöttat oss, det är alla vanliga människor. Vi vill inte stänga ute de människor som har gett oss styrka, säger Katarina Söderberg.

Hon väntar sig stor uppslutning och tror att många av Eric Torells skolkamrater, grannar och andra vänner till familjen kommer att närvara. Men även människor som inte kände Eric har engagerats av det som hände honom.

Katarina Söderberg understryker att man kan komma precis som man är.

- Det vet ju vi hur det kan vara — om Eric inte fick ha på sig ett par shorts till exempel så kunde han vägra att gå ut. Man kan ha på sig precis vad man vill och vara precis som man är, alla är välkomna, säger hon.

Prästen Per Friberg kommer att leda gudstjänsten och han har samma budskap.

- Det är väldigt många som har berörts och vill man komma ska det vara för att delta, så att det inte blir som ett event. Man är där för att hedra Eric och visa omsorg och stötta familjen, säger han.

Syftet med gudstjänsten är enligt kyrkan att hedra Eric Torells minne. Men hans familj hoppas också att uppmärksamheten kan leda till större kunskap och medvetenhet i samhället kring intellektuellt funktionshindrade.

- En natt låg min dotter och jag och höll om varandra och bara grät och grät och grät. Men vi måste stå upp och se till att det här aldrig händer igen. Att ingen av poliserna kunde läsa av Eric och se att han hade Downs syndrom, det betyder att säkerheten är hotad för alla som har Downs syndrom, säger Katarina Söderberg.

Hon har naturligtvis tänkt mycket på hur polisens arbete kunde gå fel, men vill inte föregripa den utredning av dödsskjutningen som nu pågår. Däremot är hon kritisk till att ingen från polismyndigheten har kontaktat familjen för att uttrycka deltagande eller be om förlåtelse.

- Ingen från polisen har hört av sig och beklagat sorgen, hur svårt kan det vara? säger hon.

Carl Cato/TT


Fakta: Öppen gudstjänst

Begravningsgudstjänst för Eric Torell hålls i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm den 24/8 klockan 14.00.

Fakta: Skotten som dödade Eric Torell

Det var vid 04-tiden, tidigt på morgonen torsdag den 2 augusti, som 20-årige Eric Torell sköts ihjäl av polis i Vasastan i centrala Stockholm. Polisen ryckte ut på ett larm som gällde en beväpnad man.

Poliserna konfronterade Eric Torell på Norrbackagatan, och då uppstod vad polisen initialt beskrev som en hotfull situation. Enligt vittnesmål skrek poliserna att en person skulle lägga ned sitt vapen, varpå flera skott hördes.

Totalt tre poliser ska ha skjutit 20-åringen, som bar på vad som visade sig vara ett leksaksvapen. Knappt två timmar efter händelsen meddelade polisen att mannen var död.

Eric Torell hade både autism och Downs syndrom. Han hade rymt från sitt hem i närområdet, vilket han enligt föräldrarna hade en tendens att göra, denna gång med ett leksaksvapen han fått när han var liten.

 

 

Händelsen utreds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

 

 

FREDRIK HIELSCHER

 

 

1 Kommentarer
Thorsten Schütte
Polisens nonchalans mot de sörjande gör mig mycket beklämd!