Nyhet

Sydkoreansk sektkyrka största smittkällan i Sydkorea

Regeringstjänstemän stänger ner en filial till Shincheonji Church of Jesus som anses utgöra den stora smittkällan av coronaviruset i Sydkorea. Foto: Ryu Hyung-geun/AP

Sydkorea är det land där näst flest har smittats av det nya coronaviruset. I centrum av utbrottet finns kyrkan Ny himmel och ny jord, som enligt myndigheterna kan kopplas till omkring 60 procent av fallen. Dess grundare Lee Man-hee säger sig vara Kristi återkomst.

– Det är en sekt, säger den sydkoreanska människorättsaktivisten Pilkyun Shin till Sändaren.

Det nya coronaviruset har tagit ett hårt grepp om Sydkorea. I skrivande stund har 977 personer bekräftats smittade. Tio personer har dött. Landets myndigheter säger att den kristna gruppen Ny himmel och ny jord, på engelska kallad Shincheonji Church of Jesus, är virusets främsta spridningsplats. Det skriver flera internationella medier.

Kyrkan grundades under 1980-talet och uppskattas ha omkring 215 000 medlemmar. En av dess större byggnader finns i Daegu, den mest coronadrabbade staden i Sydkorea. Den tidigare medlemmen Lee Ho-yeon säger till New York Times att församlingen försökte lära henne att inte vara rädd för sjukdomar.

– Vi fick lära oss att inte bry oss om världsliga saker som jobb, ambitioner och drömmar. Allting handlade om att omvända människor, även när vi var sjuka, säger hon till den amerikanska tidningen.

Enligt brittiska The Guardian uppskattar de sydkoreanska myndigheterna att omkring 60 procent av landets coronafall kan kopplas till Shincheonji-kyrkan. En 61-årig kvinna, som kände coronaliknande symptom och lades in på sjukhus men fortsatte gå till gudstjänst, pekas ut som virusets väg in i församlingen. Hon har senare testats positivt.

Församlingen, som inte är medlem i den ekumeniska organisationen National Council of Churches in Korea, benämns ofta som en sekt. Därför är det vanligt att personer som blir medlemmar inte talar om det för sina anhöriga, vilket gör det svårare att överblicka vilka som kan ha blivit smittade. Avhoppare och forskare har också pekat ut församlingens sätt att hålla gudstjänst – långa bönestunder sittandes mitt emot varandra i täta rader, utan masker och med delade hemlagade måltider – som en riskfaktor just nu.

Företrädare för Shincheonji-kyrkan kallar kritiken ett smutskastningsförsök och säger att de villigt samarbetat med landets myndigheter. Men efter det avslöjats att namn utelämnats från en medlemsförteckning planerar sydkoreanska myndigheter nu att låta virustesta omkring 200 000 av församlingens medlemmar. Över en halv miljon människor har skrivit på en namninsamling som kräver att församlingen upplöses.

Pilkyun Shin, sydkoreansk människorättsaktivist och ledare för organisationen Women’s Solidarity for Welfare State, säger till Sändaren att Shincheonji-kyrkan är en sekt.

– Församlingen lockar in människor genom att starta bibelgrupper och andra aktiviteter, utan att berätta att de är kopplade till Shincheonji. Det får deltagarna veta först efteråt. De som deltar är ofta unga och blir hjärntvättade.

Enligt Pilkyun Shin har kritiska teologiprofessorer fått kliva fram i landets medier och analysera församlingens beteende. Hon säger också att Sydkoreas kristna medier har debatterat gruppen länge.

– De är en stor organisation som gömmer människor. Medlemslistorna som lämnats över till kommuner och myndigheter har varit ofullständiga. På så vis kan man säga att de förnekar och döljer sjukdom.

Wing-sze Tong, direktör för det kristna centret Tao Fong Shan i Hongkong (som samarbetar med den nordiska missionsorganisationen Areopagos), säger till Sändaren att det talas om Shincheonji-kyrkan som en sekt. Hon pekar bland annat på Kristuskulten kring grundaren Lee Man-hee. Rörelsen säger också att den funnit platsen där det nya Jerusalem kommer etableras vid tidens slut – staden Gwacheon, där den har sitt högkvarter.

– Det är en stor, kättersk kyrka, säger Wing-sze Tong.

 

 

NOA SÖDERBERG

Taggar:

Sekter
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Läs vidare