Sunaks tursamma marsch mot premiärministerämbetet

Rishi Sunak

Tory-partiets nya ledare Rishi Sunak har marscherat snabbt till posten premiärminister. Med både tur och skicklighet. Foto: Alberto Pezzali

UTBLICK LONDON  Först vann Liz Truss kampen om partiledarposten i Tory-partiet och därmed premiärministerposten. Men knappt 50 dagar senare är det hennes huvudmoståndare, den superrike, indiskättade hindun Rishi Sunak som styr från 10 Downing street.

Rishi Sunak hade maximal tur. När han i somras kandiderade till premiärministerposten i Storbritannien föreslog han finansiella åtgärder som hans motståndare Liz Truss avfärdade som pessimistiskt tänkande. När hon vann genomförde hons sina åtgärder, och det blev katastrof. Nu kan Sunak genomföra den politik han föreslog redan i somras. Och det är politiken som räknas i detta premiärministerbyte, inte Sunaks etniska tillhörighet.

Under sommarens sista premiärministerkandidatsdebatt, tillfrågades Truss om hon lovade att inte införa några skattehöjningar. Ja, det gjorde hon. När Sunak fick frågan svarade han att det inte gick att utesluta att skattehöjningar skulle bli nödvändiga. Tory-medlemmarna valde Truss till sin partiledare, om än med med blygsam marginal. På denna svaga grund satte hon oförväget igång med sina enorma skattesänkningar utan att förklara varifrån pengarna skulle komma, vilket skapade panik på finansmarknaden och ledde till hennes avgång efter sju turbulenta veckor.

”En sak är klar: det faktum att Sunak är indier och hindu kommer att spela minimal roll.”

Nu har Sunak alltså vunnit, och det faktum att Truss fullständigt misslyckades betyder nu att han kan föra den finanspolitik han hela tiden förespråkat – och kan göra det utan att utsättas för skyttegravskrig från Truss och hennes anhängare. Sunaks marsch mot premiärministerämbetet har varit synnerligen imponerande. Han har bara varit parlamentsledamot i sju år. 2018 blev understatssekreterare i kommunaldepartementet. Två korta år senare, vid 40 års ålder, blev han finansminister.

Omåttligt rik

Sunak – vars föräldrar, en läkare och en apotekare, tillhörde Kenyas indiska minoritet tills de flyttade till Storbritannien på 60-talet – gick på privatskola och sedan Oxford och gjorde så bra ifrån sig att han fick stipendium för att ta MBA-examen på Stanford-universitetet i Kalifornien. Där mötte han sin fru, Akshata Murthy, som är dotter till den indiske multimiljardären N. R. Narayana Murthy. Sunak blev själv också omåttligt rik när han efter sin examen inledde en karriär som investment banker.

Det är hans enorma förmögenhet och dyra vanor som fick många konservativa väljare, och andra med, att inledningsvis undra om Sunak var rätt person att leda landet. Till tvivlen bidrog det faktum att Akshata Murthy inte betalade skatt på sina internationella intäkter tills en brittisk tidning upptäckte detta faktum tidigare i år.

Hänga upp sig på Sunaks förmögenhet

Nu är Sunak alltså premiärminister. Hur landet ställer sig till honom får vi veta när det blir parlamentsval senast i december 2024. En kvalificerad gissning är att väljarna kommer att hänga upp sig på Sunaks förmögenhet och huruvida den betyder att han inte kan förstå vanliga människors bekymmer. En sak är klar: det faktum att Sunak är indier och hindu kommer att spela minimal roll. Så integrerade är Storbritanniens indier att de ses som en naturlig del av landet - och de är dessutom så framgångsrika att de är en grupp resten av landet är stolt över.

Elisabeth Braw

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice