Succé när kyrkan flyttade ut på tågstationen

Nöjda med ”Scen@station”, en ny satsning för att nå ut med det kristna budskapet. Från vänster Pär Alfredsson, chef nationella enheten Equmeniakyrkan, Sune Grafström, ordförande Equmeninakyrkan Upplands Väsby, Eva Lenestad, vice ordförande, samt Stefan Andersson, pastor i församlingen. Foto: Mats Bjurbom

I tre dagar har Equmenia­kyrkan i Upplands Väsby träffat människor i anslutning till pendeltågsstationen för att nå ut med det kristna budskapet.

Satsningen gick under parollen Scen@station och tanken var att jobba på ett nytt sätt och skapa nya kontaktytor

– Vi vill nå ut till människorna och berätta om Jesus, säger Charlotte Salomonsson, volontär i församlingen. Detta är något som inte har skett i Stockholmstrakten på flera år och vi är glada att vi har fått till det.

– Vi har ju sett i vår kyrka att vi haft en negativ trend vad gäller medlemsutvecklingen, och det ville vi göra något åt, säger Sune Grafström, ordförande i församlingen. Vi ville också rikta vår verksamhet utåt. Vi tycker att det är ett ypperligt sätt att befinna oss vid pendeltågsstationen och ha kyrka här.

Planeringen har pågått under cirka ett år och har konkretiserats det sista halvåret.

Scen på ett lastbilsflak

– Det började med tankar på ett tältmöte, men det landade i att vi har ett lastbilsflak, som vi packar ihop när dagen är över, berättar Sune Grafström. Och så är tältmöte lite belastat, det finns de som associerar negativt, så vi kallar detta för Scen@station i stället.

Redan på fredagskvällen drog man i gång med sång av bland andra Haney love och Christer Rosham.

– Det har gått över förväntan, säger Charlotte Salomonsson. Det var mycket folk i fredags när vi började här vid stationen. Många kom från pendeltåget och de behövde ju inte gå in någonstans för att träffa oss. Antingen stannar man till eller också glider man förbi.

Hur har ni lyckats med att nå ut till de människor som passerat?
– Vi har haft många djupa och goda samtal här, säger Sune Grafström. Det finns så många berättelser från de här tre dagarna som är fantastiska. Det funkar verkligen att gå ut på det här viset, det skapar trovärdighet.

– Jag tror att många fler Equmeniaförsamlingar skulle kunna förenas i att jobba mera ­utåtriktat, fortsätter han. Att verkligen flytta ut kyrkan i vårt samhälle, framför allt i storstäder tror jag behövs. På landsbygden finns det en tradition av sådana här möten, men det saknas i storstäderna. Det har varit en energikick för oss och jag kan verkligen rekommendera det.

– Det har varit sammansvetsande för oss i församlingen att göra detta, säger Charlotte Salomonsson. Både yngre och äldre har ställt upp och vi har varit cirka 30 aktiva på plats.

Inriktade på barn och familj

På lördagen fortsatte aktiviteterna och var då inriktade på barn och familj.

– Då var vi i Suseboparken och hade cirka 40 barn på besök, berättar Charlotte. Vi bjöd på korv och fika, och hade besök av en clown.

Under söndagen underhöll Emanuel Bagge, känd från Idol, från scenen vid pendeltågsstationen.

Nöjd med arrangemanget

Talare under hela helgen har varit Pär Alfredsson, chef för Equmeniakyrkans nationella enhet och han var nöjd med arrangemanget.

– Församlingen har gått samman om uppdraget, de känner glädje och är stolta, säger han. Att dela tron med andra är ju något mycket meningsfullt. Vi behöver mer av det här. Det är angeläget för människor att få möta kristna och höra om budskapet om Jesus. Det här är ett sätt att knyta relationer och jobba långsiktigt här i Upplands Väsby.

– Det har gått jättebra, vi har nått hundratals människor, många fler än vi skulle ha gjort vid en gudstjänst i kyrkan.

Mats Bjurbom

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice