Nyhet

Stulen kungakrona och regalier fortfarande försvunna

Tjuvarna som stulit Karl IX:s begravningsregalier från1600-talet från Strängnäs domkyrka är ännu på fri fot. "Det är tungt", säger domprost Christofer Lundgren.

Det var vid lunchtid på tisdagen som två tjuvar gick in i kyrkan och lyckades forcera en larmad och låst monter med säkerhetsglas. En säkerhetsmonter som, enligt domprost Christofer Lundgren, är godkänd av både myndigheter och försäkringsbolag.

Hur står det till så här dagen efter?

- Tack, det är tungt, arbetsamt och full rulle, säger Christofer Lundgren.

Hur lyckades tjuvarna ta sig in i montern?

- Man har gjort åverkan på montern, helt enkelt.

Av begravningsregalierna stal tjuvarna Karl IX:s kungakrona från 1611, det stora riksäpplet samt kronan som tillverkades när Karls hustru drottning Kristina den äldre skulle begravas 1625. Två spiror och det lilla riksäpplet lämnades kvar.

- De stulna föremålen har stått löst i montern och har inte varit fastnajade. Spirorna var fastnajade, säger Christofer Lundgren och menar att det kan vara en anledning till att dessa inte stals.

- Sedan kan det vara så att de inte kommit åt allting. Att de inte fått sönder montern helt och hållet. Och att de haft bråttom.

Christofer Lundgren vill inte berätta om försäkringsvärdet på de stulna föremålen.

- Det materiella och monetära värdet är ointressant i det här läget.

Det fanns personal på plats i domkyrkan när stölden ägde rum. Två äldre ungdomar som sommarjobbar i receptionen samt en präst som skulle hålla en enklare mässa samt ytterligare två personer. Men ingen av dem blev vittne till händelsen.

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Hans nu stulna krona är gjord i guld och utsmyckad med bergkristall, silver, emalj och pärlor. Drottningens krona är i guld och svart emalj, men utan stenar. De har ett högt värde och anses av experter vara av mycket hög konstnärlig kvalitet.

- De är förstås försäkrade, men kulturarvsvärdet överstiger vida det materiella värdet så det senare är inte intressant sett ur vårt perspektiv. Det här är föremål som är helt unika, välkända och osäljbara i Sverige och förmodligen även internationellt, säger Christofer Lundgren till TT. 

2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

De misstänkta gärningsmännen  sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. 

- Det ska ha varit en mindre öppen motorbåt men exakt hur den ser ut är oklart. Vi spanar från luften, på sjön och på land, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Strängnäs domkyrka kommer att vara stängd under onsdagen. 

Polisen har gått ut med följande signalementet på två misstänka män:

- En är 180 centimeter lång, smal, ljusbeige jacka, mörka långa byxor. Den andre något kortare, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet. 

Pontus Stenberg / TT Polisens avspärrningar efter att tjuvar stal kungliga kronor från 1600-talet från Strängnäs domkyrka.  Just nu pågår en stor polisinsats i området. 

Polisen/Livrustkammaren/   De begravningsregalier som stals ut Strängnäs Domkyrka under tisdagen. 

Joacim Österstam 

Ann Edliden/TT

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar