Stort bortfall – men Hönö tror ändå på sommaren

Här skulle nu mötestältet för den 76:e Hönökonferensen ha stått.

Visst kommer den inställda Hönökonferensen att påverka öns näringsliv negativt denna sommar. Men kanske inte så mycket som man kunde ha befarat. Även det beror paradoxalt nog på coronapandemin.

Pizza med extra allt. Det är vad konferensdeltagarna brukar föredra på Hönö pizzeria, Men i år blir det ingen konferens och det kommer att märkas i pizzabagaren Etos Surers dagskassa.

– Jag tror att vi kommer att sälja färre pizzor i år när Hönökonferensen inte blir av. Då brukar det ju komma mellan 5000 och 7000 gäster till ön. Konferensen är viktig både för Hönö och öarna omkring. Det är tråkigt att den inte blir av, säger Eto Surer som äger Hönö pizzeria.

Han intygar att konferensgästerna brukar vara väldigt trevliga och att deras favoritpizza är Supermario – komplett med pommes frites som särskild topping – och kebabpizza.

– Det är jobbigt med coronapandemin och tråkigt att vi förlorar gäster under konferensveckan. Men det är ju för allas säkerhet som saker ställs in. För vår del hoppas jag att vi ska klara oss ändå. Det hoppas jag.

För Joachim Vilhelmsson, handlare på Hemköp i Hönö Klåva, kommer det inte att bli ett lika tydligt avbräck, gissar han.

– Under konferensveckan brukar vi kanske öka vår omsättning med 30 procent. Det skulle en normal sommar innebära ett försäljningstapp när konferensen nu är inställd. Men det är ju en konstig sommar och vi har mer att göra än någonsin.

Fler har nämligen blivit sin lokala mataffär trogen under coronavåren. Dessutom har Hemköp ställt om så att de har utlämning och hemkörning av varor några gånger i veckan.

– Det är faktiskt fruktansvärt jobbigt, säger Joachim med ett godmodigt leende.

Efter vårens tomma toapappershyllor och annat bunkrande handlar det nu mer om att kunderna på ön ska få samma service som vanligt, även om de inte vågar ta sig till affären själva.

Sandra Osberg, besöks- och näringslivsutvecklare i Öckerö kommun, är inne på samma linje: Förutom Hönökonferensen, är ytterligare några stora sportevenemang inställda, vilka tillsammans i vanliga fall bidrar stort till öarnas intäkter och turism.

– Men vi hoppas att folk kommer ändå. Och det verkar de göra. Avbokade gästnätter börjar bokas på igen. Ställplatserna har varit fulla varje helg nu och gästhamnarna är också välbesökta. Så vi tror faktiskt att det kommer mycket folk till öarna ändå, säger Sandra som också lyfter fram det faktum att både öborna själva och folk i närområdet gärna åker ut i norra skärgården i år.

Folk kommer ut både över dagen och övernattar, samtidigt som kommunen stöttar med information för hur man följer Folkhälsomyndighetens råd. Vandrarhemmet och Nimbus som haft det tufft med gästtillströmning har också börjat få fler bokningar igen, uppger Sandra.

Christer Olofson, ägare av Lilling Cottage som har en verksamhet med blomsterbutik, inredning och restaurang, tror inte heller han på någon större påverkan under sommaren.

– En viss nedgång blir det kanske när konferensen inte blir av, men vi hoppas på mycket folk ändå. Vi har många gäster och vi har alltid fullt upp hela juli. Vår uteservering vid havet lockar många trevliga kunder.

Till Lilling Cottage brukar konferensdeltagarna i första hand gå för att äta, eftersom det ligger nära konferensområdet.

– Konferensen är en härlig, fin tradition för Hönö. Men det kommer ändå att bli mycket folk på Hönö.

Fakta:

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice