Vårbudgeten: Starka protester mot ­omfördelning av biståndet

Flyktingmottagandet ska inte finansieras ur biståndsbidgeten, anser Magnus Walan på Diakonia och Charlotta Norrby från Svenska Missionsrådet.  Foto: Jonas Ekströmer/TT

Drygt nio miljarder kronor av biståndsbudgeten kan användas till flyktingmottagning i Sverige.

Nu protesterar flera biståndsorganisationer, som menar att det blir de redan utsatta som drabbas.

Ett land har rätt att omfördela medel från utlandsbistånd till intern flyktingmottagning utan att det officiellt betraktas som en sänkning av biståndsnivån. Det har också skett tidigare, till exempel under flyktingkrisen 2015. Nu föreslår regeringen att upp till 9,2 miljarder kronor ska användas till flyktingmottagningen, på grund av flyktingvågen från Ukraina. Nerskärningen ska dock inte drabba det humanitära biståndet, och speciell hänsyn ska tas till världens fattigaste.

Borde inte tas från biståndsbudgeten

Men svenska biståndsorganisationer är starkt kritiska till förslaget. Charlotta Norrby, som är generalsekreterare för Svenska missionsrådet, menar att det är självklart att hjälpa ukrainska flyktingar men att pengarna inte borde tas från biståndsbudgeten.

– Regeringen satsar 14 miljarder kronor på att kompensera dem som drabbas av ökade bränslekostnader, då borde vi också ha råd med flyktingmottagning utan att pengar tas från biståndet, säger hon.

Hon har tillsammans med företrädare från andra biståndsorganisationer fått information från regeringen om förslaget. Eftersom det humanitära biståndet är skyddat så blir det främst långsiktiga satsningar som hotas. Där kan så mycket som en tredjedel av finansieringen försvinna.

– Många människor kommer att drabbas, det är pengar som används till att bistå med rent vatten, som går till barn och utbildning, säger hon.

Magnus Walan kritisk

En annan kritiker är Magnus Walan, som är senior rådgivare vid Diakonia. Han förstår inte hur regeringen kan skära i biståndsbudgeten när situationen i världen är så hotfull.

– Att skära i biståndet kommer att öka risken för konflikter och krig, säger han.

Han vänder sig mot de regler som möjliggör att biståndspengar används till flyktingmottagning i det egna landet.

– Det är inte rimligt att Sverige ska bli det land som Sverige ger mest bistånd, säger han.

Kan komma ändringar i budgeten

Eftersom Socialdemokraterna inte har en majoritet i riksdagen så kan det komma ändringar i budgeten. Charlotta Norrby tror dock inte att biståndsfrågan automatiskt kommer att engagera övriga partier.

– Jag tror det krävs en mobilisering bland människor och ­organisationer för att stätta tryck på politikerna.

 

Taggar:

Bistånd

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice