Stämningen på topp när Bilda firade 75 med sprakande jubileumsgala

Frälsningsarméns blåsorkester från Umeå hälsade välkommen till Immanuelskyrkan.  Foto: Mattias Eriksson

Det var dans. Det var sång. Det var glammigt och glatt. Bildas jubileumsgala, som hölls i helgen, blev en bred exposé över den verksamhet som studieförbundet bedriver varje dag, från Luleå till Smygehuk.

-Det här är så intensivt och så roligt. Vilket firande, sa Marie Carlsson, ordförande för region Svealand, som tillsammans med kollegorna Gun-Britt Edvardsson och Malena Bergroth rest till Stockholm för att delta på både jubileumsfest och nästa dags förbundsstämma.

De var inte ensamma. Här fanns cirkelledare och administratörer, styrelseledamöter från Bildas olika regionerna, förbundskanslister och många fler.

En av dem var Prima Singh, nyvald ledamot i styrelsen för region Öst, som guidades runt i lokalerna av pastor Anne-Marie Johansson.

-Så spännande det är att vara här, sade hon och strålade ikapp med solen utanför Immanuelskyrkan, där festen hölls.  

Här välkomnades alla med öppna armar och musik från Frälsningsarméns tempelkår från Umeå.

Magnus Stenberg, verksamhetsutvecklare på Bilda, var en av de ansvariga för helgens jubileumsfest. Foto: Mattias Eriksson

Under kvällen avslöjades Bildas kulturstipendiater för år 2022. Det externa priset gick till Unga Klara, det interna till musikern Anton Täljebäck från Umeå. Här tillsammans med Oscar Kvant.

Violinisten Ingrid Rodebjer underhöll festdeltagarna innan showen.

Equmeniaprofilerna Ola Rikner, Magnus Sternegård och Carl Lagerqvist hade trevligt tillsammans.

Det blev många varma och hjärtliga möten, när nu många träffades för första gången efter pandemin.

-Jaa, vi vill också vara med i Sändaren, skrattade denna kyrkliga kvartet: Sofia Rosén, Inga Johansson, Anders Jonåker och Kristina Jonåker.

Samuel Ljungblahd och Immanuel Gospel rivstartade jubileumsshowen.

 Foto: Mattias Eriksson

Prima Singh, nybliven styrelseledamot i region Öst, besökte sin första större Bildasamling tillsammans med pastor Anne-Marie Johansson.

 Foto: Mattias Eriksson

Solveig Westerbom, och Ann-Britt Lindholm,  lika som bär. Och lika glada

 Foto: Mattias Eriksson

Emma Henriksson från S:t Lukas och biträdande kyrkoledare Karin Wiborn.

 Foto: Mattias Eriksson

Bildas förbundsordförande Cecilia Hjort Attefall och förbundsrektor Samuel Gustafsson

 Foto: Mattias Eriksson

Dansgruppen Beyond Borders kommunicerade utan ord.

 Foto: Mattias Eriksson

Inne på Kyrktorget spelade folkmusikerna Ingrid Rodebjer och Albin Myrin, medan festdeltagarna mumsade chips och skålade i cider.

-Sammanlagt tror jag vi är omkring 350 här, tippade Bildas Magnus Sundell, innan han försvann i vimlet. 

 -Det här känns fantastiskt roligt. Vi har ju planerat sen i höstas, men inte kunnat veta om det skulle gå att genomföra, med tanke på alla pandemirestriktioner. För en sådan här fest går inte att genomföra digitalt, det bygger på verkliga möten, sade organisatören Magnus Stenberg och såg ut över de minglande människorna.

Sen berättade han att jubileumsfesten skulle ha fokus på kultur. Med utgångspunkt i Bildas olika verksamhetsgrenar, både kyrkliga och profana.

-Vi har så mycket, allt skulle inte få plats på scenen, så det är många hälsningar vi istället fått spela in.

Alla videohälsningarna, från pastor Mitri Raheb i Betlehem till biträdande Karin Wiborn i Alvik, visades senare under kvällen. Först inledde, inte helt överraskande, Immanuel Gospel som till publikens jubel jammade loss tillsammans med artisten Samuel Ljungblahd.

Sen följde smakprov efter smakprov på folkbildning i olika former och format. Som S:t Petrus syrisk-ortodoxa scoutmusikkår  trummade och blåste för bägge sina fosterland, dansgruppen Beyond Borders och pianisten och sångaren Emil Svanängen. Allt proffsigt presenterat av Bildamedarbetarna Petra Falk, Fiorella Bastias och Oskar Kvant.

-Vi behöver inte proffs utifrån. Vi kan själva, meddelade både de och Magnus Stenberg, som förutom att ha författat, eller sammanställt, boken Rum för Möten också hållit i trådarna för festen. Eller varit en del av planeringsgruppen, som han själv uttryckte saken.

Men trots den storslagna festen tar firandet inte slut nu. Så här i juni, befinner man sig bara i mitten av jubileumsåret. Det viktiga datumet är den 19 augusti, då Frikyrkliga Studieförbundet, som senare blev Bilda, såg dagens ljus för 75 år sedan.

-Det datumet kommer vi att uppmärksamma med öppet hus på våra regionkontor, förklarar Magnus Stenbeck, och berättar att i oktober blir det personaldagar, så att alla som inte kunnat ta sig till Stockholm också får fira.

-Men den här jubileumsfesten var praktisk att hålla samtidigt med fredagens förbundsstämma, så att ombuden slipper åka till Stockholm flera gånger.

-Men dom som fanns på plats tycktes mer än nöjda när de vandrade ut i försommarnatten.

 

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Michael Hjerpe
Bra om Magnus Stenberg heter så i hela artikeln (om han nu heter det)
Peter Ågren, Templets musikkår
Blåssextetten från Frälsningsarmén kom från Templet på Östermalm i Stockholm. Inte från Umeå. Men det hade varit kul om de också varit med.
Christer Boström
Fantastisk kväll med toppenprogramledare

 

Till minne

Söndagsservice