Sorg i USA efter ännu en skolskjutning

Den amerikanska delstaten Florida befinner sig i chock efter onsdagens skolskjutning då 17 personer mördades i en av USA:s värsta skolskjutningar genom tiderna.

Återigen har USA drabbats av dödligt våld i skolmiljö. Även denna gång var gärningsmannen organiserad i vit makt-rörelsen och använde samma sorts halvautomatiska vapen som brukats vid flera av de senaste årens masskjutningar - en vapentyp som vem som helst över 18 år får köpa i Florida. 

Det lät så högt, det var kulhål överallt, berättar studenten Mathew för tv-kanalen ABC. Han befann sig i ett klassrum som var låst men den 19:åriga gärningsmannen sköt in genom en litet fönster på dörren, med ett halvautomatiskt vapen.

Det var strax innan skoldagens slut igår som brandlarmet gick på en gymnasieskola i Parkland norr om Miami. Samtidigt började skjutandet och kaos bröt ut när elever försökte ta sig ut från skolan, medan lärare försökte få in dem igen för att sätta dem i säkerhet inne klassrummen.

Minst tolv personer sköts till döds inne i skolan, ett par hittades strax utanför och ytterligare ett par dog senare på sjukhus av sina skador. Dödsoffren är både barn och vuxna. USA:s president Donald Trump höll under torsdagen ett tal till nationen där han fördömde skolskjutningen, lovade att besöka skolan och uttryckte sitt stöd för offrens familj. 

– Hela vårt land ber, med ett enda tungt hjärta, för offren och deras familj. Vi är här för er, vad än ni behöver, vad vi än kan göra för att lätta er smärta. Vi är alla en enda amerikansk familj, och ert lidande är också vår börda. Inget barn och ingen lärare ska någonsin vara i fara i en amerikansk skola, sade presidenten sitt tal.

– De som togs från oss i går hade framför sig ett liv fyllt av under, skönhet och obegränsad potential. Alla hade en familj för vilken de betydde hela världen. I dag sörjer vi alla dem som miste sina liv, fortsatte han.

Trump tackade också ordningsmakten och utryckningspersonalen för deras insatser. Han uttryckte sina planer på att besöka Parkland för att träffa familjer och lokala myndigheter, men uppgav inte när.

– Jag ska hela er. Ni är aldrig ensamma, och det kommer ni aldrig att vara, sade Trump,

Det här är den 18:e skolskjutningen bara i år i USA. Vid fem av de tidigare har elever dödats eller skadats. Varje år skjuts uppskattningsvis 30 000 människor i USA ihjäl med så kallade halvautomatiska vapen. 

 

Taggar:

Barn och Unga

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice