Snippadomen underkänns av Högsta domstolen

Högsta Domstolen i Stockholm Foto Magnus Andersson / TT

Mannen friades från barnvåldtäkt som skulle skett i Frälsningsarméns lokaler. Nu underkänner Högsta domstolen hovrättens dom. 

Hovrätten för västra Sverige har gjort sig skyldig till rättegångsfel i den uppmärksammade snippadomen. Det slår Högsta domstolen nu fast.

En 50-årig man friades från ett barnvåldtäktsåtal i hovrätten, eftersom rätten ansåg att det var oklart vad den tioåriga flickan syftade på med ordet snippa när hon berättade vad som hänt.

HD:s besked innebär att den friande domen undanröjs och att målet lämnas åter till hovrätten för en ny rättegång.

Skett i Frälsningsarméns lokaler

Mannen som stod åtalad tillhörde samma frikyrka som flickan, den lokala Frälsningsarmén - och hade dessutom enligt uppgifter varit ledare under ett av församlingens ungdomsläger. Flagrant nog ska själva övergreppet också ha skett inomhus i arméns lokaler.

Till tidningen Dagen har Frälsningsarmén nationellt skrivit här i ett mail;

”När sådana här saker dyker upp ser vi behovet av att fortsätta arbeta med I trygga händer såväl på Frälsningsarmén som i samhället i stort. Frälsningsarmén har nolltolerans mot övergrepp och vi är medvetna om att vi måste fortsätta kampen.”

Trygga händer är ett arbete inom kårerna för att motverka den här typen av händelser.

Fakta: Digital proteststorm

 

Den digitala protesten startades av Caroline Svelid, som driver kontot ”prickenrosa” på Instagram. Hennes startinlägg har fått tusentals delningar på Instagram, gillats av tiotusentals och haft närmare 220 000 visningar på Tiktok. Hashtaggen trendar också på Twitter.

Som en reaktion mot den friande domen har kriminologen och debattören Nina Rung initierat ett upprop på sajten change.org där hon kräver obligatorisk utbildning om sexualbrott för hela rättsväsendet. Uppropet, som riktar sig till justitieminister Gunnar Strömmer, hade på måndagseftermiddagen nästan 30 000 underskrifter.

Fakta: Fakta om fallet

Fallet handlar om en man i 50-årsåldern som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.

Mannen tillhörde samma församling som den tioåriga flickan och i juni 2021 ska han ha fört in handen innanför hennes trosor och tagit på hennes könsorgan. Halmstads tingsrätt bedömde att mannens handlingar skulle bedömas som våldtäkt.

Även Hovrätten för västra Sverige ansåg det bevisat att mannen hade tagit på och i hennes kön, men eftersom flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt in mannens fingrar trängt in gick det inte att "styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.

Domstolen skriver att den i brist på besked konsulterade Svensk ordbok som beskriver snippa som ”kvinnans yttre könsorgan”. I och med detta valde hovrätten att fria mannen.

Bakom domslutet stod fyra av hovrättens fem domare.

Källa: Hovrätt och tingsrätt

TT/Sändaren

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.