Smedjeback får Ickevåldspris

Martin Smedjeback tilldelas Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda 2014 för sitt mod och sin hängivenhet i arbetet för fred och rättvisa. - Jag är både glad och hedrad. Martin Luther King en av mina stora förebilder, säger pristagaren.

 

Samtidigt som Martin Smedjeback gläds över priset så känner han också en viss press, medger han.

-          Det är utmanande att försöka leva efter Martin Luther Kings principer. Han gav allt i kampen för rättvisa och ickevåld. Jämfört med honom lever jag ett priviligierat liv och har heller aldrig blivit utsatt för hot.

Martin Smedjebacks medvetenhet om orättvisorna i världen vaknade under 1990-talet när han började sina universitetsstudier och blev engagerad i Kristna studentrörelsen.  Han gjorde då flera besök i länder som Indien och Sydafrika.

Men det var under de åtta åren i början av 2000-talet som ickevåldssekreterare för Kristna fredsrörelsen som det verkliga engagemanget för ickevåld började. Han har också deltagit i flera aktioner för civilolydnad i Sverige och avtjänat sammanlagt sex månaders fängelsestraff på grund av två avrustningsaktioner.

-          Tidigare var jag själv kritisk till sådana aktioner men har insett att när människors liv står på spel är det rätt att bryta mot lagen.  Även Martin Luther King talade om denna moraliska skyldighet. Syftet med aktionerna och manifestationerna har varit att få igång en debatt och ett ifrågasättande av svensk vapenexport.

Mer om Ickevåldspriset i Sändaren 50/51.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.