Slog ett slag för gemensam missionstrategi

Minigolf

Mellan samtalen fanns det också tid för avkoppling och gemenskap, bland annat en runda minigolf. F v: Pattaranan Katue, Thailand, Nsimba Anderson, Demokratiska Republiken Kongo, Francisco Portillo, Spanien, Tatsuya Kawaguchi,Japan, och Francisco San Lucas, Ecuador. Foto: Kerstin Schönström

Under förra veckan talades ovanligt många språk i Ansgarskyrkan i Västerås. Då möttes kyrkoledare från 14 länder för att prata igenom hur de närmaste årens mission ska utformas.

Det är elva år sedan Equmeniakyrkan mötte representanter från alla systerkyrkor för gemensamma överläggningar. Då var det på Lidingö och i form av en konferens. Nu hade man bjudit in till en konsultation, i form av en veckas arbetsmöte om framtidens samarbeten.

Equmeniakyrkans internationella enhet har arbetat fram en internationell strategi kallad Mission 2030 där bland annat församlingsplantering, evangelisation, socialt arbete, religionsfrihet samt klimat och miljö står i fokus.

– Syftet med veckan har varit att bygga nätverk, att sätta en riktning med mer av ömsesidigt och gemensamt arbete, säger Gerard Willemsen, chef på Equmeniakyrkans internationella enhet.

– Vi i Sverige ser gärna att fler kommer som missionärer till oss, och flera säger att de kan hjälpa till.

Vi i Sverige ser gärna att fler kommer som missionärer till oss. Gerard  Willemsen

Willemsen konstaterar att samtalen har gett många kloka insikter från andra kulturer, och han upplever att de verkligen hittat något gemensamt och kunnat bygga på gemenskapen mellan systerkyrkorna. Alla har ju haft kontakt med Sverige, men de flesta har inte haft kontakt med varandra förut.

En del av gästerna stannar kvar några dagar och deltar i samlingar och gudstjänster på olika platser i Sverige.

Några av veckans gudstjänster har varit offentliga, bland annat en kafésamling där deltagarna berättade om arbetet i sina hemländer. Det har också varit utrymme för avkoppling med olika aktiviteter, till exempel en runda på Hälla minigolfbana.

Gästerna har bott på hotell, men mat och aktiviteter har ordnats av ett fyrtiotal volontärer i Ansgarskyrkan, med Bengt Sandqvist i spetsen.

Veckan inleddes med en missionskonferens som arrangerades tillsammans med ungdomsorganisationen Equmenia. Temat var Missionell kyrka – lokalt och globalt – som korsar gränser och programmet var upplagt med tanke på unga vuxna, även om människor i alla åldrar fyllde kyrkan.

 

TRE REFLEKTIONER

Pattaranan Katue

Pattaranan Katue från Thailand känner sig stark efter veckan i Västerås.

– Det viktigaste jag tar med mig är att det är mission i allt vi gör. Och att vi behöver gå utanför kyrkan och nå ut till alla, även i de sammanhang där vi kanske känner oss obekväma.

Hon säger att veckan gett henne många idéer, bland annat att sätta upp mål att jobba mot. Eftersom Pattaranan Katne tillhör minoritetsgruppen karener tycker hon det var varit värdefullt att tala om mänskliga rättigheter och vikten av att som kristen stå upp för dem.

– Jag tar med mig insikten att vi är kallade att göra människors liv bättre inte bara andligt utan även fysiskt och genom praktiska insatser. Vi kan gå Guds ärenden genom att hitta lösningar som påverkar samhället på ett bra sätt, utan att för den skull gå i ­politisk konflikt.

 

 

 

Salam Hanna

Salam Hanna från Syrien tar med sig inspirerande anda, solidaritet och gemenskap som huvudsakliga intryck.

Han tycker det varit intressant att sätta ljus på behovet av en strategi, planer och mål och inte låta tankar på problemen hindra nästa steg.

– Det har varit underbart att möta bröder och systrar från olika länder och få höra deras berättelser. Alla möter olika utmaningar i sina kyrkor utifrån sitt sammanhang, och alla gör sitt bästa. Vi ser att vi behöver verkligen varandra.

Utmaningen som kristen i Syrien är hur man kan vara kyrka i ett muslimskt samhälle.

– Kyrkan har något att säga människor, konstaterar han hoppfullt.

 

 

 

Francisco San Lucas

Francisco San Lucas, ledare för pastorsrådet i systerkyrkan i Ecuador, sätter högt värde på konsultationsveckan och den skrivna strategin.

– Vi kan använda en del av de tankarna och även lägga till sådant som är mer relevant i vår kontext.

Han tycker att samtalen varit bra och hoppas att relationen med såväl Sverige som de andra systerkyrkorna i världen nu kan bli ännu starkare.

– Vi har talat om våra behov av missionärer, till exempel i arbetet i Amazonas djungelområden. Men vi vill också vara med och bidra på vårt sätt, inte bara ta emot.

Francisco san Lucas skickar med en uppmuntran till Sändarens läsare om att stå fast vid tjänsten för Guds rike i världen.

– Sverige har varit ett exempel för oss att följa, därför är det viktigt även för oss hur kyrkan här utvecklas.

Fakta: Equmeniakyrkans systerkyrkor

  • Equmeniakyrkan har 30 systerkyrkor, varav ungefär hälften var inbjudna denna gång, bland annat från Republiken Kongo, Demokratiska republiken Kongo, Egypten, Spanien, Centralasien, Pakistan, Japan, och Nicaragua.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice