”Skönt med avslut – men vi får aldrig Lena tillbaka”

Från häktningsframställan. Foto: TT

Den 47-åring som misstänktes för det så kallade Hjärstamordet dömdes av Hovrätten i fredags till 18 års fängelse. Samma dag hittades han död.

Lars-Åke och Gun Johansson, föräldrar till Lena Wesström som mördades i Örebro, tycker att allting varit märkligt den här tiden.

Trebarnsmamman Lena Wesström i Örebro tillhörde en equmeniaförsamling och hade under en tid varit pastor. Hon var aktiv och omtyckt i föreningsliv och hade ett rikt kontaktnät. Hennes öde i det som kommit att kallas Hjärstamordet har berört många och intresset har varit stort i medierna.

Det var i maj 2018 som Lena Wesström anmäldes försvunnen. Hennes kropp hittades fyra dagar senare bakom ett bullerplank invid motorvägen i Hjärstaområdet där hon bodde.

En man som hon haft en stormig relation med från och till under flera år blev snabbt misstänkt för att ha mördat henne och häktades. Han släpptes efter några veckor, men utredning som följde ledde till att han häktades igen sommaren 2019.

I februari 2020 väcktes åtal mot den misstänkte mannen vid Örebro tingsrätt. Men domstolen ansåg att det fanns brister i utredningen och att bevisningen var för svag så han friades.

Lenas föräldrar Lasse och Gun Johansson var på plats alla förhandlingsdagarna den våren. Det var en jobbig period, men med stöd i tron och församlingen kunde de gå vidare trots att frågorna ännu hängde i luften.

Åklagaren blev inte nöjd och överklagade till Hovrätten som tog upp målet nu under våren. En del nya bevis har lagts fram under förhandlingarna. Utredningen är med sina 14 000 sidor och 700 förhör är den mest omfattande i Örebros rättshistoria.

Fredag den 28 maj meddelades domen från Göta hovrätt – 18 års fängelse. Samtidigt larmades polisen till en plats där mannen hittades död.

Det var med lättnad Gun och Lasse Johansson läste domen, det var skönt att få ett avslut.

– Vi var inte alls säkra på att det skulle bli så här, men det känns bra även om det är sorgligt alltihop. Vi får inte tillbaka Lena, säger Lasse till Sändaren.

– Det har blivit jobbigare under tiden ju mer som kommit fram om hur Lena hade det, hur manipulerad hon blivit. Vi kände på oss att det var lite galet, men Lena var sådan att hon skulle klara ut allting själv och oftast gjorde hon det.

Sista minnet av dottern är i samband med ett födelsedagsfirande två dagar innan hon försvann.

– Hon hade varit så aktiv förr, men blivit så nedbruten. Då när vi träffades la vi märke till att hon var gladare än på länge, och vi tänkte att nu har hon nog ordnat upp allting, berättar Lasse.

Makarna Johansson var med i Hovrätten de tre sista förhandlingsdagarna. Den åtalade 47-åringens arroganta sätt blev nästan för mycket för dem.

– Den sista dagen var förskräcklig, värre än alla de andra. Vi var chockade över hur han uppträdde och vad han sade.

Hela tiden har vänner, församlingsmedlemmar, grannar och obekanta hört av sig och varit till stöd.

– Allt har varit så omtumlande, konstaterar Lasse Johansson.

Än konstigare blev det när makarna fick beskedet att den dömde hittats död samma timme som domen meddelades.

De fikar tillsammans med en nära vän i sin villaträdgård i en by utanför Norrköping. Gun och väninnan ska ta en promenad, Lasse ska hjälpa till att fånga in ett bisamhälle som svärmar. Med hjälp av vänner håller de sig sysselsatta och försöker skingra tankarna.

– Det är så märkligt allting, man blir inte klok på det, säger Gun Johansson.

– Det är bara sorgligt.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice