Skippa sköljmedlet och 46 andra smarta klimattips

Louise Hedberg har skapat en fastekalender för sin församling, Tingvallakyrkan i Karlstad.
Louise Hedberg har skapat en fastekalender för sin församling, Tingvallakyrkan i Karlstad.

På askonsdagen gick startskottet för den kristna påskfastan, en andlig övning som varar 47 dagar fram till påsk.
- Det går att göra mycket med små medel, säger Louise Hedberg i Karlstad som skapat en fastekalender för sin församling. En kalender som nu sprids både fysiskt och digitalt.

Under fastan gör Equmeniakyrkans nationellt anställda personal omställningar i resor, mat och konsumtion. Förhoppningen är att även lokalt anställda och församlingsmedlemmar ska haka på detta projekt, som kallas klimatfasta.

En av dem som vill göra klimatfastan mera handgriplig är Louise Hedberg, medlem i Equmeniaförsamlingen Tingvallakyrkan i Karlstad. Hon har sammanställt en fastekalender för sin församling, som nu sprids som affisch runtom i Karlstad, liksom på sociala medier.

 

Klicka på bilden för att se hela kalendern som pdf och skriva ut den, helst i A3-format.

Varifrån kom idén?

– I mitt jobb som kommunikatör på Svenska kyrkan har jag tidigare gjort alternativa adventskalendrar, med teman som paus, återbruk och bön. Nu ville vi i församlingstidningens redaktion testa konceptet på klimatfastan. Fastan handlar om att ta sig tid att bryta vanor, men det är inte helt lätt att hitta den tiden idag. Då kan en kalender vara till hjälp, med en liten påminnelse för varje dag. Man måste inte göra allt utan kan plocka det man vill ta sig an. Tipsen hittade vi hos varandra och på internet, säger Louise Hedberg.

Vad hoppas du att kalendern ska väcka hos betraktaren?

– Inspiration att testa nya grejer och kanske en och annan tankeställare. Till exempel var tipset att skippa sköljmedel en tankeställare för mig för några år sedan. Jag har inte märkt någon skillnad sen vi slutade använda sköljmedel i tvätten, så de kemikalierna var lätta att spara in.

– Kalendern visar att det går att göra mycket med små medel, om man bara tänker lite annorlunda. Det är jobbigt att ändra tankemönster, men fastan är en perfekt tid för det.

Kalendern saknar andliga tips. Är det medvetet?

– Det blev splittrat med flera teman så i år blev temat klimat. Det får kanske bli en helt andlig kalender nästa år. Men jag tror att Jesus förmodligen också hade varit klimatkämpe om han hade levt nu. Klimatfastan är ett konkret sätt att visa omtanke om skapelsen. Den rent andliga biten får vi från gudstjänster, bibeltexter och andra samlingar.

Har du själv tänkt fasta?

– Ja. Jag ska försöka äta vegetariskt så långt jag kan och har redan tränat lite i förväg och gjort hummus och paj. Det blir en utmaning eftersom mina barn inte är särkilt pigga på detta. De lär nog fortsätta äta sin korv, men då kan jag äta något annat i stället. Vegetarisk lasagne och pumpasoppa är väldigt gott.

Hur undviker du att fastan blir ännu en prestation bland andra?

– Jag ser fastan som en tid att träna. Om du ska bli bra på något blir du inte det första gången eller ens den hundrade. Men till slut kan du springa maraton, sjunga sånger eller dansa tango. I träning ingår att det kan gå mindre bra ibland. Så skulle falukorven vara enda alternativet en dag så känner jag inte att det är ett nederlag, utan ett led i träningen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice