Skarp kritik mot SD:s asylförslag om konvertiter

Marcus Lind

Pastor Marcus Lind befarar att SD kommer att pressa på hårt för ändrade asylregler om det blir en h­ögerregering. Foto: arkiv

Den som konverterar i ­Sverige ska inte få använda det som asylskäl. Det SD-förslaget väcker starka reaktioner hos dem som engagerat sig för hotade konvertiter.

Sverigedemokraterna vill kraftigt begränsa asylinvandringen, och som Sändaren rapporterat tidigare, vill partiet därför att den som konverterar i Sverige inte ska få ange det som ett asylskäl.

Marcus Lind, pastor i Equmeniakyrkan i Linköping, har engagerat sig för konvertiter. Han säger till Sändaren att han blev ledsen av Sverigedemokraternas utspel.

– Vi har jobbat för konvertiters rättigheter i flera år. Vår upplevelse är absolut inte att det är enkelt i dag för en konvertit att få asyl, snarare tvärtom, säger han.

Kristdemokraterna och Liberalerna har tagit avstånd

Han välkomnar att Krist­demokraterna och Liberalerna, två partier som kan komma att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, har tagit avstånd från partiets förslag.

– Moderaterna har sagt att de är mot förslagen om att försvåra för hbtq-personer, vilket är bra, men inte sagt något om konvertiter. Det gör mig orolig, säger han.

Marcus Lind tycker annars inte att asylfrågan stått i centrum denna valrörelse, men han menar att det är viktigt att det inte glöms bort. Han tror att Sverigedemokraterna kommer att pressa på hårt för insnävningar av asylrätten, speciellt om partiet blir störst av högerpartierna.

– Därför är det viktigt att de andra partierna på den sidan, om man vinner valet, står emot, ­säger han.

Tycker att förslaget är orimligt

Lotta Czaika Okkonen, pastorsdjunkt i Forshaga-Munkfors församling i Karlstads stift, har mött och engagerat sig för många konvertiteter, och hon tycker att förslaget är orimligt.

– Det här berör vilka värderingar som man ska stå för. Om vi har religionsfrihet så måste det även inkludera dem som inte har sådana möjligheter i hemlandet, säger hon.

Hon tycker inte det är konstigt att många konverterar först i Sverige. Enligt Lotta Czaika Okkonen kan en person höra talas om kristen tro i sitt hemland, men om det är ett strängt muslimskt land är det i praktiken omöjligt att konvertera där.

– Därefter flyr de till ett land där det är tillåtet att byta religion, och när de lär sig mer om kristen tro så konverterar de, säger hon.

Inte speciellt förvånad

Micael Grenholm, pastor som är engagerad i nätverket Rätt till tro, är inte speciellt förvånad över Sverigedemokraternas utspel.

– Men det är skrämmande hur öppna de är med att vilja utvisa konvertiter, säger han.

Han vänder sig mot partiledare Jimmie Åkessons uttalanden om att många som konverterar inte gör det av genuin övertygelse. Den konvertitutredning som flera frikyrkor gjorde 2019 visade att närmare 90 procent verkligen ville bli kristna.

Enligt Micael Grenholm utvisas redan i dag hundratals personer till länder där konvertiter förföljs.

– Men jag tycker det är helt fruktansvärt att Sverigedemokraterna kan vara så öppna och tydliga med att de vill utsätta våra församlingsmedlemmar för livsfara utan att det får några större politiska konsekvenser, säger han.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice