Full fart på Equmenia boost

Equmnia boost

Foto: Linnea Hjelm

I helgen var det premiär för Equmenias festivalkonferens Boost, som i år för första gången ersatte den årliga rikssstämman. Och intresset var rekordstort. Omkring 450 tonåringar deltog i konferensen som hölls på Öckerö.

På Equmenias riksstämma i Värnamo 2021 beslutades att den årliga stämman vartannat år skulle ersättas med en visionskonferens som numera kallas för festivalkonferens.

– Vi har minimerat alla ­beslut till en två timmar lång ­förvaltningsstämma med mer formella beslut om ekonomi och styrelse. Allt annat handlar om att ge ungdomarna en boost som de kan ta med sig hem till sin egen förening, säger Arvid Hardmo, ordförande i Equmenia.

Equmenias framtid

Några formella beslut förutom att välja styrelse och besluta om arvodering till de båda styrelse­ordförandena togs alltså inte. Men det fanns ändå gott om tillfällen att prata om Equmenias identitet och framtid under flera av de många seminarier och workshops som hölls samt i två storsamlingar med rubrikerna Vi är Equmenia och Equmenias framtid. Dessutom fanns flera förtroendevalda och anställda i Equmenia och Equmeniakyrkan på plats för att informera och ta emot synpunkter.

– Alla har fått vara med och processa viktiga frågor som kommer att bli en viktig utgångspunkt för Equmenias verksamhetsplan nästa år, säger Arvid Hardmo.

Han är överväldigad över att så många tonåringar och ledare från lokala föreningar kom till Öckerö. Boost samlade ungefär dubbelt så många deltagare som en riksstämma brukar göra.

Equmenia boost
Nöjt och glatt värmlandsgäng efter Boost-dagarna på Öckerö. Från vänster: Theo Svensson, Frans Lindberg, Agnes Granevald, Klara Milants och Elsa Delvert. Foto: Christina Larsson

När Sändaren besöker Öckerö har det stora Pulsruset precis gått av stapeln och det är dags för olika seminarier och workshops. Deltagarna får själva välja vilka och hur många man vill gå på. Ett gäng tonåringar som kommer från Väse, Skåre och Kil, är laddade för att lära sig mer om exempelvis 10 sätt att hålla andakt och om hur man poppar popcorn utan el – ett seminarium kopplat till de globala målen.

– Alla vi som är här hade inte åkt med till en vanlig riksstämma. I vanliga fall brukar vi vara en till tre personer som deltar, men Boosts breda program lockar våra tonåringar, säger Emilia Väst­säter som representerade Equmenia Årjäng.

Vara med att påverka

Hon tror att Boost kan bli ett sätt för ungdomar att upptäcka och vara med att påverka det stora sammanhanget. Även om det inte är det som primärt lockat dem till Öckerö denna helg.

– Det är ett sjukt bra program, med massor av roliga aktiviteter, men framför allt är det gemenskapen som lockar, säger Theo Svensson från Väse.

Breddar demokratiska processen

Ordförande Arvid Hardmo menar dock att festivalkonferensen även breddar den demokratiska processen i Equmenia. Även om det inte togs så många formella beslut under Boost så kommer ­anteckningarna från storsamlingarna om Equmenias identitet och framtid att ligga till grund för beslut i nästa års Riksstämma.

– Vi tror att Boost kan fånga upp viktiga synpunkter om vad ungdomarna vill oavsett om det är lokalt, regionalt eller nationellt. Under de här dagarna vill vi lyssna in deras tankar och åsikter om vad de vill att Equmenia ska göra och vara.

Vid det formella beslutsmötet blev Arvid Hardmo omvald som ordförande och Kristina Florén vice ordförande för ytterligare två år. Styrelsen i övrigt består av; Prima Singh, Kristina Florén, Emma Gunnarsson, Carl Lagerqvist, Erik Eklund, Erik Persson, Sara Wahll, Tilly Liman.

Fakta: Equmenia

  • Vision: ”Equmenia- Där barn och unga växer i gemenskap med varandra och Jesus.”
  • Organisation: Cirka 350 lokalföreningar runt om i landet, med totalt cirka 30 000 ledare och deltagare.
  • Fristående från Equmeniakyrkan, men med nära koppling till Equmeniakyrkan som i sina stadgar anförtror barn- och ungdomsverksamhbeten till Equmenia.
  • Scouting är en stor verksamhet, med cirka 9 000 aktiva scouter. Men även idrottsverksamhet, musik, dans, drama med mera ingår i verksamheten liksom till exempel söndagsskole- och konfirmationsverksamhet.
  • Equmenia som organisation är medlem i Hela Människan, Bilda, Scouterna.
  • Equmenia är också, liksom Equmeniakyrkan, huvudman för fem folkhögskolor.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne