Sjöstedt vill ha mjuka frågor i valrörelsen

- Det här har jag sett fram emot, sa Jonas Sjöstedt när det blev hans tur att äntra scenen på Vårgårda Möte. Han uppskattar särskilt möjligheten att möta människor och att slippa ”ställas mot väggen” och utkrävas sekundsnabba svar på komplicerade frågor.

Och visst kommer Jonas Sjöstedt bättre till sin rätt i den mer avslappnade och familjära atmosfär som råder på Vårgårda möte.

Han slapp också en del besvärliga frågor, om exempelvis skattepolitik eller regeringsbildande.

Istället fick han prata om sådant som ligger honom själv varmt om hjärtat; sjukvård, skola och ett jämlikt samhälle.

- Jag tycker nog att de frågorna, våra frågor, börjar komma från mer nu. Valrörelsen handlar inte längre bara om Moderaternas och SD:s frågor, alltså om migrationen, och om brott och straff, förklarade han under den inledande pressträffen.

Men frågor om kyrka och kristen tro undkom han inte och även om han själv inte är kyrklig, går han ändå gärna i kyrkan ibland, och tycker att tro är både en mänsklig rättighet och ett kulturarv.

- Jag delar inte den där rädslan för religion som finns i samhället i stort. 

- Och scouter, equmeniascouter  är jättebra för det handlar om annat än utseende och sådant som upptar så stor del av ungas liv idag.  

Men religiösa friskolor vill han som bekant inte ha, även om han möjligen kan tänka sig fria skolor som står på exempelvis kristen grund, men inte får ha morgonbön eller några överiga religiösa uttryck.

-Och då blir det kanske litet meningslöst, eller hur?

Själv ville han förstås gärna prata landsbygdsfrågor, här i Vårgårda, och förordade bland annat system, liknandesom de har i Norge, där mer ekonomiska värden får stanna där de produceras.

Han tror att de opinionsmätningarnas utlovade framgångar för hans parti beror på att man nu, som stödparti till regeringen, fått möjlighet att visa vilka man är och vad man står för.

- Nu är ju löftenas tid, men se gärna på vad vi åstadkommit också.

Att förändra samhället har varit Jonas Sjöstedts drivkraft hela livet, han var politiskt aktiv redan som 13-åring, avslöjade han för evangelisten  och författaren Britta Hermansson, som tillsammans med pastor Robert Eriksson, står för utfrågningarna i Tångahallen.

- Därmed har jag varit politiskt aktiv i 40 år, de flesta i mitt parti har bara varit med i tre. Det får mig att känna mig som en inventarie. Ibland har jag velat hoppa av och göra något annat, men den där driften att vara med och förändra samhället är så stark.

Men han är också angelägen om att förändra sitt eget parti.

-Mitt parti har rötter i stalinismens totalitära diktatur, och jag ser det som min viktigaste politiska livsuppgift att se till att vi inte har minsta smula kvar av en sådan där auktioritär syn, sade han under mötet och fick dånande applåder utifrån hallen, som inte var riktigt så fullsatt som under tidigare partiledarutfrågningar.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.