”Självmorden ökar efter Israels fredsavtal med arabländerna”

Muhammad Shehada från Gaza studerar i Köpenhamn och bor i Lund. Han är också journalist och skriver bland annat för den israeliska tidningen Haaretz. Foto: Privat

I rask takt sluter nu Israel avtal med tidigare fiendeländer. Men för palestinierna fördunklar det framtidsutsikterna.

Haaretz-Journalisten Muhammad Shehada, som är uppväxt i Gaza, berättar för Sändaren hur självmorden nu ökar bland unga palestinier.

Till skillnad från de flesta andra unga Gazabor har Muhammad Shehada fått en verklig chans i livet. Han bor i dag i Lund och studerar vid Köpenhamns universitet, samtidigt som han skriver om Mellanösterns politiska liv i bland annat den israeliska tidningen Haaretz.

Han berättar att han som ung levde för poesin, och att han undvek allt som hade med politik att göra, men att kriget i Gaza 2014 förändrade allt.

— Det var en vändpunkt, inte bara för mig, utan för de flesta Gazabor. Sedan dess har alla som jag känner levt med en känsla av övergivenhet, isolering, desperation och brist på framtidstro, säger han.

Att skriva om politik blev ett sätt att göra sin och andra Gaza-
bors röster hörda. I dag skriver han kunnigt och insatt om de dramatiska förändringarna i Mellanöstern, där Israel, med USA:s hjälp, har normaliserat förbindelserna med flera arab-
länder.

Muhammad Shehada menar att de arabiska ledarna i Förenade arabemiraten och Bahrain har flera motiv till att närma sig Israel. De drivs av en vilja att behaga USA och president Trump och har en slags omvänd antisemitism som världskarta.

— De flesta av dessa regimer tror blint att vägen till Washington börjar i Tel Aviv för att ”judarna kontrollerar världen” som en saudisk diplomat sa till mig, säger Muhammad Shehada.

De arabiska regimerna hoppas också att avtalen ska ge dem tillgång till avancerad israelisk och amerikansk militärteknologi. Därför har de gett upp kraven på att det först måste bildas en palestinsk stat för att det ska bli fred i Mellanöstern.

— Så istället för att Israel behöver arabiskt erkännande för att säkra sin framtid, så är det nu defaitistiska arabiska diktatorer som trängs för att få Israels stöd att säkra de egna instabila regimerna, säger han.

Saudiarabien har ännu inte normaliserat relationerna med Israel, men många bedömare menar att denna utveckling inte varit möjlig utan regimens välsignelse. Muhammad Shehada skrev nyligen en artikel i Haaretz om hur en framstående saudi-arabisk diplomat attackerade det palestinska ledarskapet, något som han tror är en del i en saudisk strategi för att fjärma sig från palestinierna.

— Men de saudiska regenterna vill undvika att visa upp sig för världen som en sängkamrat med Israel. Detta på grund av landets position i den muslimska världen. Det skulle kunna utlösa protester mot regimen som man inte kan tysta, säger han.

Muhammad Shehada tror ändå att Saudiarabien kommer att erkänna Israel i framtiden, kanske sker det redan efter en eventuell valseger för Donald Trump.

— Det skulle vara som en gåva till Trump. För då skulle de känna sig mer säkra på att han kommer att backa upp dem, säger han.

Enligt Muhammad Shehada djupnar nu känslan av hopplöshet i Gaza då man överges av tidigare allierade. De unga har egentligen bara ett alternativ: att lämna det instängda området. Det är dock nästan omöjligt då inget land vill ta emot dem. Många ser därför självmord som den enda utvägen, och antal försök och genomförda självmord ökar.

— Inom islam ses självmord som en port till en evighet i helvetet. Och ändå har blockaden fått många att tro att helvetet är en mer uthärdlig plats än Gaza.

Fakta:

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Jakobsson
Vad finns det för faktabelägg för ett sådant påstående som rubriken ger? Tacksam för svar.
Lars Göran Berg
Självmord ökar efter fredsavtal? Texten om läget i Gaza ger skäl till förundran. Antalet raketer som årligen avfyras från Gaza mot civila mål är förfärligt högt. Så har det varit i många år. De fälls över enskilda, barn, familjer, judar, ateister, kristna och muslimer. Raketerna avfyras inte från någon slags demokratisk rättviseorganisation. De som skickar in det dödliga kommer från Hamas, en välkänd terrororganisation. Avfyrarna vet att varje raket besvaras kraftfullt av Israel. Så eskalerar konflikten. Författaren skriver att situationen i Gaza leder till ”en känsla av övergivenhet, isolering, desperation och brist på framtidstro”. Det är högst begripligt och djupt sorgligt. Att fred för mellan flera länder i regionen anses förvärra livet i Gaza är märkligt. Det borde vara en källa till tacksamhet för många. När Hamas terrorister inte har stöd i andra arabländer ökar fredsmöjligheterna i Gaza. Vapensmuggling och beskjutning av städer som Sdrot och Askhelon kan upphöra. DÅ kan ju en annan process initieras. Det som anförs i texten av Shehada att när Hamas krav på att utradera Israel från kartan försvåras, övergår detta till desperation hos och ett ökat antal självmord. Freds

 

Till minne