Säpo utreder 200 nyanlända för hot om våld

Efter att Migrationsverket fört vidare uppgifter om 190 000 nyanlända skall Säkerhetspolisen utreda 200 personer.

Sedan i juli förra året skickar Migrationsverket automatiskt vidare uppgifter till Säkerhetspolisen om personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Det rör sig om till exempel namn, medborgarskap och födelsedatum. Tanken är att lättare hitta personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

– Det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, säger Oskar Ekblad som är sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till Sveriges Radio Ekot.

Fram till och med maj i år hade Säkerhetspolisen fått in uppgifter från 190 000 ärenden. Enligt Ekot har Säkerhetspolisen nu valt att utreda 200 personer.

– Fokus just nu, och framför allt med de sökandegrupper vi har, det är kontraterror-arbetet, så det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, säger Oskar Ekblad som är sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till Ekot.

I Migrationsverkets egna utredningar ställs frågor om till exempel militärtjänst och om personer har varit politiskt aktiva. Det kan leda till att personer senare utreds av Säpo, men de frågorna ställs av Migrationsverket först i ett senare skede. Med det automatiska kontrollerna kan eventuella säkerhetshot upptäckas tidigare.

 

 

 

Taggar:

Migration

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.